През април ЕК излиза със становище за нередностите по ФАР у нас

394
През април ЕК излиза със становище за нередностите по ФАР у нас

Около средата на април генералният директор на дирекция "Разширяване" към Европейската комисия Майкъл Лий ще вземе становище дали българското правителство е предоставило достатъчно доказателства, че системата по програма ФАР у нас
работи и че констатираните нарушения се отнасят до отделни проекти.

Това каза заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски пред парламентарната подкомисия по усвояването на средствата от Европейския съюз.

Той добави, че до 31 март българското правителство трябва да отговори на въпросите в писмото на представителя на ЕК за това дали има нарушения при усвояването на средствата по програма ФАР. Ивановски изрази увереност, че отговорът на правителството ще възстанови доверието между българските власти и ЕК.

Заместник-финансовият министър добави, че Майкъл Лий е бил уведомен своевременно уведомен, че сделките в пътния фонд нямат нищо общо със средствата по ФАР. Ивановски добави, че с ЕК е постигнато съгласие, че със средства по ФАР не е изплащан ДДС.

Той посочи, че по програма ФАР не са изплащани средства преди представянето на изискуемия пакет документи от бенефициентите.

Ивановски каза, че в отговор на сигналите от ЕК правителството е засилило контрола върху звената, които управляват европейските пари. За осигуряването на прозрачността на бенефициентите ще се създаде единна база данни за усвоените от тях средства. Обмисля се борбата със злоупотребите при усвояването да се пренасочи към ДАНС или към Министерството на финансите със съдействието на ДАНС, каза Ивановски.

Депутатът от ДСБ Константин Димитров поиска кореспонденцията между ЕК и заместник-финансовия министър и резултатите от одита на сделките по ФАР да бъдат предоставени на подкомисията по усвояването на средствата от ЕС, за да може парламентът да проследи адекватността на действията на българските власти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg