През декември природният газ у нас може да поскъпне с близо 19%

672
През декември природният газ у нас може да поскъпне с близо 19%

© Getty Images

Към днешната дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145,87 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 
 
Това каза директорът на Дирекция "Търговия с природен газ" Веселин Синабов в "Булгаргаз", цитиран от БТА. "Не очакваме значителни изменения към 1 декември, когато ще бъде внесено окончателното заявление", добави Синабов по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклада на дружеството относно цената за декември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 
 
КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че, ако регулаторът одобри поисканата от обществения доставчик цена, през декември газът ще поскъпне с 18,58%.
 
Председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта, съобщи БТА. 
 
Иванов отбеляза, че природният газ можеше да бъде по-евтин, ако не беше високата цена на синьото гориво, което се съхранява в подземното газохранилище в Чирен. Причината е, че периодът, когато в него беше нагнетено основното количество природен газ, съвпадаше с най-високите цени на газа през август и септември. "Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока", посочи Иванов.
 
Той добави, че е напълно нормално с настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира преди всичко от топлофикационните дружества, цената на синьото гориво да се повиши. Иванов даде за пример, че "Топлофикация София" консумира почти една четвърт от количествата природен газ, които се закупуват.
 
Председателят на КЕВР очаква цената на природния газ през януари да бъде още малко по-висока. Въпреки това тя няма да има нищо общо с цената от септември - 353 лева за мегаватчас. 
 
Иванов е направил паралелни изчисления, които показват, че ако сега "Булгаргаз" беше купувал природен газ от руската компания "Газпром-Експорт", предложената днес цена щеше да бъде 157,20 лева за мегаватчас, а не 145,87 лева, допълва БТА.
 
На 1 декември от 15:00 часа на закрито заседание КЕВР ще се произнесе с решение по заявлението на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена за декември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщи Иван Иванов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg