През май цените на едро на повечето храни са били по-високи, спрямо същия месец на 2006 г.

351
През май цените на едро на повечето храни са били по-високи, спрямо същия месец на 2006 г.

През май цените на едро на повечето храни са били по-високи, спрямо същия месец на 2006 г., пише в анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), цитиран от БТА.

Цените на едро на част от основни хранителни стоки остават непроменени спрямо април, се посочва в анализа. През месеца намаление е регистрирано при цената на едро на млечните произведения, яйцата и брашното.

През май леко поскъпват пилешкото месо и кренвиршите, а слънчогледовото олио поскъпва с около 4 процента до 1.80 лева за литър. Сезонно намаление на цените се наблюдава при оранжерийните домати до 1.69 лева за килограм към 31 май (21.5
процента поевтиняване за месеца), оранжерийните краставици (18 на сто) и ягодите (39 процента). За първи път от началото на годината е регистриран лек спад в цената на бананите (1.91 лева за килограм) към края на май.

Сравнителният анализ на цените на едро през май 2007 г. и май 2006г. показва, че с изключение на лещата, цените на останалите хранителни стоки през тази година са по-високи, спрямо същия период на миналата година.

С около 20 процента е увеличението през тази година спрямо предходната на захарта, ориза и пилешкото месо. С около 40 процента е увеличението спрямо същия месец на миналата година при цената на яйцата и на брашното.

Сравнителният анализ на цените на едро през май за последните пет години показва, че цените на повечето основни хранителни стоки през тази година са на по-високо ниво. При цената на фасула и ориза се запазва тенденцията на повишаване от предходните години.

Цената на брашното през тази година е по-висока, в сравнение с 2006г. и 2005г./ 0,66 лв./кг. към 31 май 2007г. За петгодишния период, най-високата регистрирана цена на брашното е била в края на 2003г. (0.76лв./кг). Захарта запазва високата си стойност, регистрирана през същия месец на миналата година - 1,52 лв./кг. към края на май.

Въпреки сезонното намаление на цената на млечните произведения през анализирания месец, стойностите са на по-високо ниво, в сравнение със същия период на предходните години, съобщават от ДКСБТ. Кашкавалът се е продавал с 10 процента по-скъпо през май тази година, спрямо май 2006 г., а сиренето - с 2 процента по-скъпо.

Цената на едро на пилешкото месо през май 2007г. е най-висока, спрямо същия месец на последните пет години. Спрямо май 2006 г., цената му е скочила с 18 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg