През септември цените на брашното и на олиото падат на едро

423
През септември цените на брашното и на олиото падат на едро

От Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчитат, че през септември се наблюдават незначителни колебания в диапазона (-1.5%/+1.5%) в цените на млечните произведения и пилето (-1%), съобщиха от ДКСБТ.

Без промяна, спрямо август, е цената на захарта. Цената на фасула продължава плавно да се качва, като през септември, в сравнение с август е отчетено поскъпване от 1.5%.

След продължилото около три месеца поскъпване на ориза, през август започна стабилизиране на цените, а през септември е отчетен спад на цената на ориза с 2,4 процента. Леко поевтиняване е регистрирано и при лещата (1.6 на сто).

През септември се запазва трайната тенденция на намаляване на цената на брашното, като спрямо август тя е с 8 процента по-ниска.

След стабилизиране на цената олиото през периода май - юни, през август започва трайна тенденция на спад на стойностите като през септември кривата на цената продължава да върви надолу. В края на септември, в сравнение с началото на август, е отчетен спад на цената с 16 процента, а поевтиняването на олиото през септември спрямо август е 9 процента.

Поскъпване с 2 стотинки е регистрирано при яйцата и те се търгуват през септември на средна цена 0.18лв./бр.

Тенденция на покачване на цените през септември се наблюдава при месните произведения и рибата: кренвирши (11%), малотрайни колбаси (2.5%), шпеков салам (4%), кайма (1%), скумрия (0.7%), копърка (1.6%).

През септември, спрямо август е отчетен ръст на цената на пъпешите (40%), дините (31%), прасковите (28%) крушите(18%) и бананите(4%). Поевтиняване при плодовете през септември, спрямо август е регистрирано при ябълките (27%), лимоните (9%) и гроздето (5%).

При зеленчуците поскъпване през септември е отчетено при краставиците, както полските (37%), така и оранжерийните (29%). Цената на доматите е сравнително по-стабилна, като при полските домати е отчетен спад на цената с 4%, а оранжерийните са поскъпнали с около 3%.

Поскъпване в рамките на 30-40% е регистрирано при патладжаните и тиквичките, а 14% по-високи се средно месечните цени на зелето. През септември е активният сезон на
предлагане на червения пипер, в резултат на което неговата цена спрямо август е паднала с 12%, а цената на зеления пипер е без промяна.

В диапазона 2-5% е намалението на цените на картофите, чесъна и морковите.

В сравнение с миналата есен, през тази се наблюдават по-ниски цени на картофите, чесъна, доматите (полски и оранжерийни), зелето и тиквичките. Морковите през септември тази и миналата година се търгуват на една и съща цена.

Цената на краставиците през тази година се задържат на ниво с около 20-30% по-високо спрямо същия период на предходната година, е пипера (червен и зелен) е с 8-14% по-скъп. Повишение на цените спрямо предходната е отчетено и при патладжаните.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg