През месец януари пазарът на хранителни стоки остава спокоен, като отклоненията на цените спрямо месец декември, са в диапазона ± 5%, съобщават от ДКСБТ.

Анализът на цените на едро, търгувани на стоковите тържища показва, че и през януари 2012 г. по-голяма част от основните хранителни стоки са поскъпнали спрямо същия месец на предходната година, но темповете на нарастване на цените намаляват, а при цената на брашното и олиото се наблюдава спад на годишна база.

През януари 2012 г. в сравнение с януари 2011 г. е отчетен спад на годишна база на цените на голяма част от плодовете и зеленчуците. По-високи стойности през тази година са регистрирани при оранжерийните краставици.

През първия месец на 2012 г. стойностите на Индекса на тържищните цени остават стабилни и се движат около ниво от 1.410 пункта. Леко движение нагоре на кривата се наблюдава през последните две седмици на месеца, в резултат на известно поскъпване на яйцата и някои плодове и зеленчуци. В края на месеца стойностите на индекса се доближават до нивото от края на същия месец на миналата година и се стабилизират на ниво от 1.415 пункта.

При движението на цените на основните хранителни стоки през м. януари се наблюдава спад на месечна база на захарта (1.8%), олиото (1.6%), млечните произведения (в диапазона 1.2 – 5.3%) и месните произведения (в диапазона 1 – 5%). Леко движение нагоре през януари, спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е с около 1%. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с 1 ст./бр. (5%).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 48%, яйцата – 40% и рибата - 26%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 - 10%. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през м. януари’12 техните стойности са с около 7 – 10% по-ниски.

Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през втората половина на 2011 г.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за този сезон на годината. Оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 – 16%, а цената на оранжерийните домати е с 3.7% по-висока спрямо декември. През м. януари се наблюдава спад на цената на картофите – 6.5% и на зрелия чесън с 1.2%. Поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите, ябълките и мандарините, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 – 4%.

Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 20 - 40%. Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици – средно с около 19%, а цената на мандарините е без промяна.