През януари пазарът на хранителни стоки остава спокоен

1736
През януари пазарът на хранителни стоки остава спокоен

През месец януари пазарът на хранителни стоки остава спокоен, като отклоненията на цените спрямо месец декември, са в диапазона ± 5%, съобщават от ДКСБТ.

Анализът на цените на едро, търгувани на стоковите тържища показва, че и през януари 2012 г. по-голяма част от основните хранителни стоки са поскъпнали спрямо същия месец на предходната година, но темповете на нарастване на цените намаляват, а при цената на брашното и олиото се наблюдава спад на годишна база.

През януари 2012 г. в сравнение с януари 2011 г. е отчетен спад на годишна база на цените на голяма част от плодовете и зеленчуците. По-високи стойности през тази година са регистрирани при оранжерийните краставици.


През първия месец на 2012 г. стойностите на Индекса на тържищните цени остават стабилни и се движат около ниво от 1.410 пункта. Леко движение нагоре на кривата се наблюдава през последните две седмици на месеца, в резултат на известно поскъпване на яйцата и някои плодове и зеленчуци. В края на месеца стойностите на индекса се доближават до нивото от края на същия месец на миналата година и се стабилизират на ниво от 1.415 пункта.

При движението на цените на основните хранителни стоки през м. януари се наблюдава спад на месечна база на захарта (1.8%), олиото (1.6%), млечните произведения (в диапазона 1.2 – 5.3%) и месните произведения (в диапазона 1 – 5%). Леко движение нагоре през януари, спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е с около 1%. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с 1 ст./бр. (5%).

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 48%, яйцата – 40% и рибата - 26%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 - 10%. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през м. януари’12 техните стойности са с около 7 – 10% по-ниски.

Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на повечето стоки са по-малки в сравнение с предходните няколко месеци, което е в резултат на стабилизирането и лекото им поевтиняване през втората половина на 2011 г.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците са характерни за този сезон на годината. Оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 – 16%, а цената на оранжерийните домати е с 3.7% по-висока спрямо декември. През м. януари се наблюдава спад на цената на картофите – 6.5% и на зрелия чесън с 1.2%. Поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите, ябълките и мандарините, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 – 4%.

Цените на повечето плодове и зеленчуци, предмет на този анализ, през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, като поевтиняването на годишна база на картофите, зрелия чесън и зелето е около 20 - 40%. Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 – 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици – средно с около 19%, а цената на мандарините е без промяна.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Laticia
# 0
05:10 | 3 October 2012
What a great reosucre this text is.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg