Президентът наложи вето за отпуските

696
Президентът наложи вето за отпуските

Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от промените в Кодекса на труда, съобщават от информационната служба на Президентството.

Държавният глава не е съгласен с новите разпоредби на закона, които засягат правото на отпуска. С промените бе решено отпуските, натрупани до тази година, да се изчистят до края на 2011 г. За следващата година ще могат да се отлагат не повече от 10 дни.

По мнението на президента обаче, с новия закон се нарушават трудови права на гражданите, гарантирани от Конституцията и от задължения на българската държава по международни договори.

Първанов споделя категоричната позиция на КНСБ, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за работниците и служителите. Той смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Вчера по време на дискусия за заетостта президентът обяви, че има сериозни резерви към някои от поправките в Кодекса на труда. Той добави, че първо ще чуе мнението на експертите си за тях и после ще реши дали да наложи вето. По време на дискусията Първанов предложи и нов модел пазар на труда.

„Приетият на 23 юни 2010 г. Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда има особено важно значение за огромен брой български граждани. С него се създават трудовоправни средства за предотвратяване или намаляване на неблагоприятните последици на икономическата криза, обхванала съвременния свят и нашата държава като част от него", се казва в мотивите на президентската институция до Народното събрание.

„С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудовите права на гражданите, нарушават техни конституционни права, както и международноправни задължения на българската държава. Тези разпоредби не са присъщи на социална държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията. А влизането в сила на закон, който съдържа съществени противоречия с Конституцията на Република България, с международни актове, по които Република България е страна, и с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни принципи на правото, не може да бъде допуснато", заявява президентът.

„Невъзможността за ползване на отпуски за времето до 2010 г. след 31 декември 2011 г. или за тяхното компенсиране при прекратяване на трудовото, съответно служебното правоотношение е недопустимо отнемане на придобити права. Това противоречи на чл. 57, ал. 1 от конституцията, която забранява отнемането на основните права на гражданите, каквото е правото на платен годишен отпуск по чл. 48, ал. 5 от конституцията".

БСП и ДПС вече обявиха, че се готвят да сезират Конституционния съд за новия ред за отпуските.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg