Президентът открива „Хемус 2008”

577
Президентът открива „Хемус 2008”

Президентът на Република България Георги Първанов, който е и главнокомандващ на Българската армия, ще открие Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2008” днес. Тя ще продължи до 31 май с участието на 95 фирми от 18 държави, които демонстрират своите нови разработки и продукти в Международен панаир Пловдив. За първи път в началото на деловия форум ще бъде показан шоу-спектакъл на Националната гвардейска част.

Високите технологии ще са акцентът на „Хемус 2008”, защото те са основа за коопериране на наши фирми от бранша със стабилни чуждестранни партньори и за по-бързото интегриране на България в общата система за сигурност на ЕС.

На изложбата ще бъдат представени върхови продукти на българската отбранителна индустрия, които са най-търсени на външни пазари, заяви проф. Боян Петков, председател на фондация „Хемус’95”, която е съорганизатор на изложбата. Това са боеприпаси, свързочни средства, морски и речни радари, оптически и оптикоелектронни прибори за дневно и нощно виждане, елементи, възли и детайли за различни видове изделия и техника.

Сред най-интересните експонати са: алтернативна противопехотна мина, която не ранява и не убива; противодесантна мина със стелт-покритие, която е трудно откриваема от радарите; системи за предпазване от взривове в коли и сгради; боеприпаси за борба с безредиците; тренажор за подготовка на летци, производство на „Локхийд Мартин”. Участници в изложбата са още редица реномирани компании от Великобритания, Германия, САЩ, Франция и други държави. Те ще покажат технологии, техника и екипировка за различните видове войски, антитерористично оборудване, средства за общо осигуряване на войските. Всеки ден ще има ревю „Войникът на бъдещето” с най-новите колекциии облекло, обувки, аксесоари и снаряжение.

Специалисти от над 25 държави са се регистрирали за посещение на изложбата, очаква се техният брой да е с 20% по-голям, в сравнение с предходното издание през 2006 г., съобщиха от фондация „Хемус ‘95”.

Една от основните линии в тазгодишното издание е борбата с тероризма. На нея е посветена и 4-тата международна научна конференция „Изследвания и технологии за отбраната и въоръжените сили”, която тази година ще бъде с тема „Високите технологии в борбата срещу тероризма”. Доклади ще изнесат 20 български и чуждестранни специалисти, включително представители на НАТО и неговата агенция за поддръжка и снабдяване /НАМСА/. Дискусиите ще бъдат в 3 панела: въоръжение и техника, комуникационни и информационни системи, човешкият фактор. Конференцията ще се проведе на 29 и 30 май.

Нови боеприпаси и противотанкови управляеми реактивни снаряди ще бъдат използвани в демонстративните стрелби на Централния артилерийско-технически изпитателен полигон в с. Змеево на 29 май.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg