При задаваща се криза - задвижване на инфраструктурни проекти

838
При задаваща се криза - задвижване на инфраструктурни проекти

„Трябва да се разбере, че при задаваща се финансова криза, като се надявам това да не се случи, и ако искаме това да не се случи в България, е добре да се задвижи реализацията на големи инфраструктурни проекти,“ заяви Георги Табаков, председател на Българския икономически форум, при представянето на Десетия международен форум за ЮИЕ „Регионални отражения на глобалните икономически предизвикателства“.

Според него при наличието на инвестиции в тази сфера ще бъде заета цялата работна сила, както и машинен парк, като в изграждането ще се привлекат и фирми с богат опит.

Той допълни, че справянето с голяма икономическа криза не може да се случи без намесата на държавата и по-конкретно без решителни правителствени решения. „Видяхме и какво се случва в САЩ, където американското правителство не остави справянето с проблемите единствено на пазара,“ коментира Георги Табаков.

„Проблемът в България е, че винаги говорим в бъдеще време за големите инфраструктурни проекти – магистрали, други пътища от републиканския фонд, за ВиК проектите, депата за отпадъци и др. По линия на европейските програми има пари за тях и бизнесът иска да чуе какво се случва с осигуряването им и в какви срокове българската администрация ще се погрижи за отблокиране на средства,“ смята още той.

Георги Табаков е оптимист, че в рамките на събитието и темата “Инфраструктура, строителство и недвижими имоти” ще се сблъскат двете гледни точки – от една страна, на перманентния оптимизъм на администрацията и от друга, скептицизмът на бизнеса.


Глобални финансови тенденции в Югоизточна Европа ще бъдат обсъждани в рамките на финансовия поток на Международния икономически форум за Югоизточна Европа.

Участие в дискусията ще вземат министърът на финансите Пламен Орешарски, Флориан Фихтл, представител за България на Световната банка, както и Ибрахим Туран, подуправител на Централната банка на Турция. Основен говорител в този панел ще бъде професорът по приложна икономика в университета “Джон Хопкинс” и смятан за баща на валутния борд у нас Стив Ханке.

На форума е предвиден и панел за енергетиката и енергийната среда в ЮИЕ. В тази връзка, организаторите са предвидили да се разгледат големи енергийни проекти в ЮИЕ, както и възможности за финансиране на инициативи в сектора, насочени и към МСП.

Специално внимание ще се обърне върху информиране на местната администрация, защото „планирането в местната администрация по въпроси за енергетиката е слабо,“ смята Георги Табаков. За целта по тази тема са поканени гости, от които представителите на общините могат да научат повече за енергийното потребление, енергийната ефективност, енергоспестяващи мерки и др.

Последният панел ще е насочен към телекомуникационния сектор. Интересът към него е иницииран от самия бизнес. Според тях в сферата предстои бурно развитие поради няколко причини - естественият ръст на потребление на интернет и широколентови услуги, както отпадането на монополите в региона и локацията на региона като кръстопът.

По темата ще се засегне и въпросът за повсеместен достъп до интернет в цялата страна. „Според Лисабонската стратегия достъп до глобалната мрежа трябва да има всеки един жител. В резултат българските общини ще имат шанс за достъп до европейски фондове за изграждане на wi fi зони и др. начини за достъп до интернет,“ каза Георги Табаков.

Според него проблемът се състои в обучението на администрацията за това как да изглежда един проект в областта, поради което са поканени специалисти, които да насочат вниманието й в тази насока.

Форумът за ЮИЕ ще се проведе в дните от 5 до 6 ноември, като се очаква присъствието на над 1000 участника. Има два типа участие – платено и безплатно, което важи и за бизнеса.

Паралелно със споменатото събитие ще започне и изложението “Финанси за всеки”, което ще се комбинира с икономическия форум. С щандове на него ще участват представители от финансовия сектор у нас – банки, застрахователи, лизингови дружества, консултанти и др.

Покани са отправени за участие и към публичните дружества на БФБ. „До миналата година масовият вложител се доверяваше на пазара, но ако направим проучване, ще се окаже, че много малко хора знаят в какво са вложени средствата им,“ посочи Георги Табаков. Според него всеки, който би искал да разбере какво става на борсата, е добре дошъл на изложението.

Събитието ще открие Апостол Апостолов, председател на КФН, то ще се състои от 5 до 7 ноември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg