Приеха доклада по стратегиите за социална закрила и включване

509
Приеха доклада по стратегиите за социална закрила и включване

Министерският съвет прие Национален доклад по стратегиите за социална закрила и социално включване за периода 2008 – 2010 г. Приемането на документа е част от ангажиментите, произтичащи от участието на България в Европейския отворен метод на координация в областта на социалната закрила и социалното включване и трябва да се представи на Европейската комисия до 30 септември 2008 г.

Чрез този доклад България представя приоритетните насоки на провежданите политики в областта на социалното включване, пенсиите и здравната и дългосрочната грижа. Документът е изготвен съгласно детайлно разработените от ЕК насоки, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Докладът се състои от 4 основни части. В първата се прави оценка на икономическата и социалната ситуация у нас. Втората част на доклада включва Националния план за действие за социалното включване за 2008-2010 г., в който се прави анализ на постигнатия напредък в тази политика в последните 2 години.

Третата част представя Националната стратегия за пенсиите. Отчита се, че през 2007 г. средната пенсия достигна 171.62 лв. (88 евро) и нарасна с 14.4 % спрямо 2006 г. и с 27.4 % спрямо средното си равнище от 2005 г.

Четвъртата част включва Националната стратегия за здравна и дългосрочна грижа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg