Приеха на първо четене закона за отнемане на незаконно придобито имущество

1112
Приеха на първо четене закона за отнемане на незаконно придобито имущество

Приеха на първо четене законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество с вносители председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев и група народни представители, съобщава БГНЕС.

Със 121 гласа "за", 70 "против" и 10 "въздържали се" законопроектът бе приет. В Закона сe въвежда се понятието "значително несъответствие", при наличието, на което комисията приема решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото. Значително несъответствие е налице при несъответствие между имуществото и нетния доход, надвишаващо 250 000 лв. за целия проверяван период.

В нормативния акт са уредени условията и редът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник. Въпросното имущество се установява, посредством проверка на източниците и средствата на придобиването му. Производството по този законопроект се провежда, независимо от производството, в което се осъществява наказателно преследване срещу проверяваното лице. За разлика от действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, отнемането на имущество не се предхожда от влязла в сила осъдителна присъда, което характеризира механизма на гражданската конфискация.

Според основните моменти в законопроекта се предвижда развитие на производството по гражданска конфискация в две фази: производство, провеждано от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, в което се проверяват източниците за придобиване на имуществото и се предприемат действия за налагане на обезпечителни мерки и производство за отнемане на имуществото, провеждано пред гражданския съд.

Детайлно се уреждат статута и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, представляваща специализиран постоянно действащ държавен орган, който извършва проверки за установяване на имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник. Със законопроекта се предвиждат съществени промени в структурата и начина на функциониране на специализирания орган. За председателя и членовете на комисията се предвижда еднократен петгодишен мандат. Ще има 10-годишен давностен срок от момента на образуване на производството пред комисията за упражняване правата на държавата при провеждане на финансово разследване относно имуществото на лицата и произхода на средствата за придобиването му.

С оглед чувствително съкращаване на сроковете за провеждане на производството по този закон, чл. 82, ал. 1 предвижда предявяване на иск от страна на Комисията за отнемане на имуществото пред компетентния граждански съд в срок до три месеца от налагането на обезпечителните мерки. Предвиждат се редица гаранции за защита на основните права.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg