Приеха на първо четене законопроекта за Сребърния фонд

534
Приеха на първо четене законопроекта  за Сребърния фонд

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за т. нар. Сребърен фонд и отхвърли проекта на БНД. Законопроектът на правителството предвижда средствата за Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система да са самостоятелно обособена част от централния бюджет и да се управляват и структурират в инвестиционни портфейли, които от своя страна да бъдат управлявани от финансови институции.

Във фонда ще се акумулират 50 на сто от отчетените по републиканския бюджет касови постъпления от приватизация, 25 процента от излишъка в републиканския бюджет за съответната година, приходите от концесиите, както и отчисления на други приходи въз основа на закон или акт на МС.

Натрупаните средства ще служат само за покриване на недостиг в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Пенсии". За да бъде обаче натрупан първо необходимият капитал чрез инвестиции на постъпленията, се предвижда 10 години да няма трансфери към ДОО за фонд "Пенсии".

Предвижда се Сребърният фонд да се ръководи от деветчленен Управителен съвет, чийто председател да бъде министърът на финансите. Отхвърленият законопроект на Лидия Шулева (БНД) и група народни представители предвиждаше създаване на публичен резервен пенсионен фонд, като през първите пет години да няма разпределение на приходите от инвестиции с оглед на формирането на оптимална средна доходност от управлението на активите на фонда. Управлението на структурата се предлагаше да се осъществява чрез двустепенна система - Надзорен и Управителен съвет.

Предвиждаше се източниците за финансиране на фонда да бъдат от превишението на приходите над разходите по републиканския бюджет - до 25 на сто, постъпления от приватизация - до 50 процента, приходи от концесии, фискални приходи. Депутатите приеха на първо четене и съответна промяна в Закона за устройството на държавния бюджет, според която в централния бюджет се включват като самостоятелна обособена част средствата и операциите на Държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система, по ред, определен със закон.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg