Приеха проект за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване

878
Приеха проект за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване

 Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданското въздухоплаване.

Предлаганите изменения и допълнения в Закона за гражданското въздухоплаване се налагат от необходимостта от приемането на мерки на национално ниво, необходими за изпълнението и прилагането на актове на Европейския съюз, а именно Регламент (ЕО) № 2320/2002 на Европейския парламент и на Съвета относно създаване на общи правила за сигурността на гражданското въздухоплаване, Регламент (ЕО) № 1107/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно правата на хората с увреждания и на хората с ограничена подвижност при пътувания с въздушен транспорт и Регламент (ЕО) № 8/2008 на Европейската комисия от 11 декември 2007 г. за изменение на Регламент (ЕИО) № 3922/91 на Съвета по отношение на общите технически изисквания и административните процедури, приложими за търговските въздушни превози.

В новия чл. 16г от законопроекта е посочено, че Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" е отговорният орган по сигурността на гражданското въздухоплаване, който координира дейността между физическите и юридическите лица за постигане на сигурността в гражданското въздухоплаване. В закона се създава нова глава I „А" „Гарантиране на сигурността в гражданското въздухоплаване".

Разпоредбата на § 13 относно чл. 81а от законопроекта задължава въздушните превозвачи да осигуряват предприемането на необходимите мерки и оказват помощ, в съответствие с Регламент № 1107/2006 на лица с увреждания или с ограничена подвижност, с цел пътуване с въздушен транспорт. Разпоредбата на § 21 относно чл. 43а от Закона за туризма задължава туроператорите и туристическите агенти да осигуряват предприемането на необходимите мерки, в съответствие с Регламент № 1107/2006 на лица с увреждания или с ограничена подвижност, с цел пътуване с въздушен транспорт.

За неизпълнение на задълженията по Регламент 1107/2006 за летищните оператори, въздушните превозвачи, техните агенти, туроператори или туристически агенти са предвидени административно-наказателните разпоредби - чл. 143, ал. 5 от Закона за гражданското въздухоплаване и чл. 86г от Закона за туризма.

Промените в Закона за туризма, § 21 от законопроекта, целят определяне на мерките, които следва да се приемат в изпълнение на Регламент № 1107/2006 по отношение на туроператорите и туристическите агенти, като в § 21, т. 1 относно чл. 43а, ал. 1 се определят задълженията на туроператорите и туристическите агенти да предприемат или осигуряват предприемането на необходимите мерки, в съответствие с Регламент № 1107/2006, по отношение на лица с увреждания или с ограничена подвижност, с цел пътуване с въздушен транспорт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg