Приеха промените в Търговския регистър

894
Приеха промените в Търговския регистър

Едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация до 30 юни 2011 г., ще се считат за заличени от 1 януари 2012 г., като съдът по регистрацията архивира фирмените им дела. Това са част от промените, които депутатите гласуваха на второ четене в Закона за търговския регистър.
Дейността на търговските дружества и кооперациите, за които не е направено искане за пререгистрация до 30 юни 2011 г., също се прекратява от 1 януари 2012 г.

Търговските дружества, които не са се пререгистрирали в срок, няма да имат право да осъществяват търговска дейност, да предявяват искове и да подават молби за образуване на изпълнителни производства, както и да извършват разпоредителни сделки с имущество, с изключение на това да изплащат дължими суми на работници и служители, както и да извършват преводи на суми за погасяване на публични задължения. Извършените сделки с имущество след 31 декември 2011 г. са нищожни, според промените в Закона.

В доклада за второ четене на законопроекта се посочва, че законните представители на търговски дружества и кооперации с прекратена дейност от 1 януари 2012 г. могат само да приемат волеизявления, отправени към тези търговци.

Когато търговец поиска фирмата му да бъде обявена в ликвидация, за тази цел Агенция по вписванията ще вписва ликвидацията и ще назначава и вписва ликвидатор. Възможно е и самото заинтересовано лице да бъде назначено за ликвидатор тогава, когато няма вписано представляващо лице. Разноските за производството по ликвидация са за сметка на търговеца.

Когато търговецът не разполага със средствата за това, включително и за заплащане на възнаграждението на ликвидатор, заинтересованото лице осигурява собствени средства за извършване на ликвидацията.
Тя приключва в срок до една година след датата на вписване на ликвидатора, но е възможно удължаването му, като краят на процедурата е не по-късно от 31 януари 2017 г.

След тази дата Агенция по вписванията служебно ще заличава търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрация или са били обявени в ликвидация, както и за тези, за които ликвидацията не е приключила поради бездействие на ликвидатора или заинтересованото лице.

Агенция по вписванията ще обявява списък на заличените търговски дружества и кооперации на електронната си страница.

По време на дебата бе засегната и темата за публичността на Търгоескив регистър, съобщава Фокус.

 Зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова заяви, че никой не е предлагал затварянето на Търговския регистър, а се предлага въвеждането на временна мярка, за да няма достъп до личните данни във фирмените досиета на бизнеса. „Никъде в Европа няма да видите свободен достъп до фирмения регистър. Личните данни не са достъпни и са скрити", посочи тя.

Петрова заяви, че министерството разполага с пари, за да закупи сертификационен софтуер, с който да се ограничи прекалено свободния достъп до фирмените дела. „Министерството обаче няма капацитет да ангажира 1000 служители и да похарчи милиони левове на държавата, за да потърси милионите документи с вече оповестените данни и да заличи личните данни, така че те повече да не са видими", заяви зам.-министърът.
По думите на Петрова, извън пленарна зала хората подкрепят законопроекта и мненията се, че това, което ще се вижда в Търговския регистър, ще е напълно достатъчно за бизнеса. „Моята правна експертиза показва, че начинът, по който е създаден Търговския регистър, е неправилен, и лично аз бих го затворила", каза още Жанета Петрова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg