Приемането на Закона за конфликт на интереси ще ограничи корупцията

348
Приемането на Закона за конфликт на интереси ще ограничи корупцията

Участието на представители на държавата в органите за управление на дружествата с държавно участие в капитала е законно регламентирано и е продиктувано от необходимостта държавата ефективно да контролира управлението на тези дружества, съобразно правителствената програма и приоритетите на съответното министерство.

Това заяви министър-председателят Сергей Станишев във времето за парламентарен контрол в отговор на въпрос на независимия народен представител Минчо Христов относно получаването на възнаграждения от заместник-министри в бордовете на държавни фирми.

Убеден съм, и продължавам да твърдя, че управлението на едно дружество е сериозна, висококвалифицирана дейност, която не е на доброволни начала, още по-малко – безплатна, подчерта премиерът. Трябва да се вземат отговорни решения, които имат значение не само за дейността на конкретната фирма, но често и за икономиката като цяло. Сами си представяте какво означава една грешка в управлението например на НЕК, АЕЦ „Козлодуй” – това са стотици милиони левове, посочи Сергей Станишев.

Той допълни, че отговорностите за резултатите от управлението на фирмите никак не са малки, а контролът върху тази дейност е детайлно регламентиран от закона и специализираните институции.

Неговата публичност е гарантирана и е достояние на заинтересованите, подчерта премиерът, като допълни, че независимо от това приема чувствителността на хората по темата.

Именно по тази причина е възможно да се потърси по-адекватно решение на този проблем. За целта съм възложил на работна група от представители на трите партии в коалицията да обсъди и предложи варианти за политическо решение. Разбира се, то ще е съобразено и със статуквото в законодателната практика, която оказва се, е регламентирана от няколко закона и наредби.

Резултатите и последващите действия от тази инициатива ще бъдат известни на българската общественост, заяви министър-председателят.

Той допълни, че с предстоящото приемане на Закона за конфликт на интереси ще се ограничи средата за корупция, ще се създадат повече условия за добро и прозрачно управление.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg