Приходи от 11.7 млрд. лв. по КФП към края на май

499
Приходи от 11.7 млрд. лв. по КФП към края на май

Общият размер на постъпилите приходи по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец май възлиза на 11.757 млрд. лв. или 43.2% от годишния разчет, информират от Министерството на финансите.

Изпълнението на постъпленията в частта на преките данъци е добро (45.8% от предвидените в ЗДБРБ за 2008 г.), като основният фактор за това са извършените промени в данъчната политика през последните години в частта на корпоративните данъци и данъка върху доходите на физическите лица.

Отчетените резултати за изминалите месеци на годината дават основания да се очаква положителен фискален ефект от намалените ставки, който е свързан с разширяването на данъчната основа при декларираните данъци, устойчивият ръст на икономиката, нарастването на печалбите на фирмите и на възнагражденията на наетите лица, намаляване на безработицата и др.

Изпълнението на приходите в частта на косвените данъци е близко до разчетите за периода, като за петте месеца на годината са постъпили 38.6% от планираните в ЗДБРБ за 2008 г. Най-важните фактори, влияещи на изпълнението на тези данъци, са значителният ръст на цените на основните енергоносители, на размера на вносът в страната и др.

При съпоставката с постъпленията за същия период на предходната година следва да бъде отчетен базовият ефект, свързан с промените в нормативната база при облагането по ЗДДС през 2007 г., след присъединяването на страната към ЕС, с което е свързан и значителният ръст на приходите от ДДС през 2008 г. спрямо същия период на 2007 г.

За ръста на приходите спрямо същия период на 2007 г. допринасят и постъпилите през изминалите пет месеца приходи в частта на помощите – 902.8 млн. лв., които са основно аванси от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС, както и аванси от европейските фондове, свързани с общата селскостопанска политика, управлявани от Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие".

При анализа на текущото бюджетно изпълнение освен доброто изпълнение на приходите се откроява и традиционното за първото полугодие на годината по-ниско усвояване на разходите - основно в частта на инвестиционните разходи. Разходите по консолидирания бюджет (вкл. вноската на Р България за общия бюджет на ЕС) към 31 май 2008 г., са в размер на 8.451 млрд. лв., което представлява 33.3% от годишния разчет.

Извършените капиталови разходи за изминалите пет месеца на 2008 г. представляват едва 18.6% от предвидените за годината. Освен сезонните фактори за това изместване допринасят и някои специфики при тръжните процедури за финансиране на инфраструктурни проекти.

Следва да бъде отчетено, че фактическото усвояване на постъпилите значими по размер аванси от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС, както и аванси от европейските фондове, свързани с общата селскостопанска политика, управлявани от Разплащателната агенция към ДФ "Земеделие" в съответствие с изпълнението на програмите все още предстои да бъде извършено. Ето защо при анализа на текущото бюджетно салдо следва да бъде отчетен и ефектът от разликата между периода на получаване на средствата и периода на тяхното реално усвояване.

Всички тези фактори влияят в посока на формиране на значително положително бюджетното салдо по КФП към края на месец май, което е в размер на 3.3 млрд. лв., и се формира от национален бюджет – 2.715 млрд. лв. и европейски средства – 590 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg