Приходите от международния технически панаир скачат с 46 на сто

469
Приходите от международния технически панаир скачат с 46 на сто

С 46% увеличение на приходите приключва 63-тият Международен технически панаир в сравнение с миналогодишното му издание. По неокончателни данни постъпленията се измерват с безпрецедентната сума от 17 400 000 лева. Тя се дължи не само на по-високите цени, а основно на по-големия брой изложители и повечето ангажирани площи, като ръстът им е съответно 3% и 9%.

Принос за нарасналите приходи има и увеличеното търсене на съпътстващи услуги от страна на изложителите и посетителите. Над 139 000 гости са разгледали експозициите на ЕСЕН 2007, от тях 10% са били чуждестранни бизнесмени. В деловата програма бяха включени над 90 прояви на национално и международно ниво.

207 фирми от България, Германия, Италия и Холандия участваха в четирите кооперационни борси, които се проведоха в рамките на панаира. „Очакваме в дългосрочен план реални бизнес сделки и положителни резултати от осъществените контакти”, коментира Соня Миклай, организатор на борсата, която се проведе на щанда на провинция Бавария.

Германия бе страна партньор на 63-ия Международен технически панаир и част от нейното представяне бе кооперационната борса, чиито инициатори бяха Германо-българската индустриално -търговска камара и Баварското дружество за международно сътрудничество.

Над 40 български фирми са договорили бъдещо партньорство по време на деловата среща с Холандската асоциация на доставчиците на екологично оборудване и технологии, която се организира за първи път в рамките на Есенния панаир. Най-много заявки от българска страна – 80, имаше за кооперационната борса с фирми от германската провинция Саарланд, работещи в областта на екологията, машиностроенето и строителството.

Благодарение на участието си в панаира ще бъде внедрено в производство първото в света дигитално устройство със светлинно-лазерно насочване, което може да превежда от 15 чужди езика на български. То е съвместна разработка на 2 наши фирми. Очаква се през януари да бъдат финализирани преговорите с компании, проявили интерес да произвеждат уреда, и да започне подготовка за масово тиражиране на „електронния преводач”. Паралелно ще се разработва и обратният вариант – превод от български на чужди езици.

Организацията, експозициите и продажбите на ЕСЕН 2007 са на много по-високо ниво в сравнение с миналата година, заявиха представители на известна фирма, която е най-големият дистрибутор на територията на България за машини и инструменти в строителството, дървообработването, металообработването, авточасти и принадлежности. Тя е успяла да направи сделки за над 4 милиона лева по време на панаира като е продала 25 едрогабаритни машини.

Ползотворните бизнес контакти и високото ниво на услуги са част от причините Международен панаир Пловдив да задържа като постоянни над 80% от участниците в своите прояви. В 63-тия Международен технически панаир се включиха 3661 фирми от 49 държави, от тях 1336 български и 2325 чуждестранни, чийто ръст бе 6%. Заетите изложбени площи нараснаха с 9% като при българските експозиции увеличението бе със 7%, а при чуждестранните – със 17%. Общо бяха ангажирани 125 322 кв. метра срещу 115 172 кв. метра през 2006 година.

За ЕСЕН 2008 ще бъдат изградени допълнително 15 000 кв. метра експозиционни площи, за да се отговори на големия интерес, заявен от участниците в тазгодишния Международен технически панаир.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg