Приходите от продажби през май нарастват с 4.6%

397
Приходите от продажби през май нарастват с 4.6%

Приходите от продажби за май 2008 г. по предварителни данни нарастват с 4.6% в сравнение със същия месец на предходната година, показва статистиката на Националния статистически институт.

Увеличението е най-високо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 7.3%, и е следствие основно от по-високия ръст в търговията с автомобили и мотоциклети - 11.2%, и по-ниския положителен темп в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 1.7%. В структурно отношение двете дейности имат близки относителни тегла и формират над 97% от обема на приходите.

По-висок ръст се наблюдава и в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството - 6.1%. От съставните дейности над средното увеличение е отчетено в търговията с текстил, облекло и обувки ­ 15.8%, търговията с фармацевтични и медицински стоки ­ 9.2%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника - 8.1%.

Влияние върху общия индекс в посока намаление оказват отрицателните темпове в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 1.4%, търговията на дребно, извършвана извън магазините - 2.7%, и в ремонта на домакински и битови уреди - 8.4%.

Търговията на едро отбелязва нарастване с 3.7%, като увеличението в търговията с неселскостопански междинни продукти и търговията с машини и оборудване - съответно 8.0 и 2.7%, компенсира отчетеното намаление в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 0.4%, и в търговията със стоки за домакинството - 5.8%.

Приходите от продажби през май остават приблизително на нивото от предходния месец, с общо увеличение 0.1%. В търговията на дребно и търговията на едро е отчетено нарастване съответно с 1.6 и 0.3%, докато в търговията с автомобили и горива е регистриран спад (2.5%).

Приходите от продажби за периода януари - май нарастват с 6.3% спрямо същия период на предходната година. Увеличението е по-голямо в търговията с автомобили и горива - 13.5%, и в търговията на дребно - 9.4%. Съществено влияние върху общия индекс оказва отчетеното нарастване в търговията на едро - 4.2%, тъй като дейността създава около 70% от приходите за търговския сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg