Приходите от продажби през юли 2008 г. нарастват с 10.7%

401
Приходите от продажби през юли 2008 г. нарастват с 10.7%

Приходите от продажби през юли 2008 г. нарастват с 10.7% спрямо съответния месец на предходната година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-висок ръст е отчетен в търговията на едро - 11.7%. Съществен принос за това оказва реализираното увеличение в търговията с неселскостопански междинни продукти - 17.8%, като дейността формира и значителен дял от обема на приходите - около 50%. Противоположно влияние върху общия индекс оказват намалението в търговията със стоки за домакинството - 2.3%, и по-ниските положителни темпове в търговията с машини и оборудване и в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - съответно 8.6 и 0.5%.

В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили приходите от продажби реално нарастват с 10.4%, което се дължи на увеличението и в двете основни съставни дейности: търговия с автомобили и мотоциклети - 13.4%, и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 5.2%. В структурно отношение тези дейности имат близки относителни тегла и заедно създават над 97% от обема на приходите.

В резултат от положителните темпове във всички структуроопределящи съставни дейности, търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството отбелязва ръст от 6.0%. Увеличението е по-високо в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 7.1%, в търговията с текстил, облекло и обувки - 6.3%, в търговията със стоки за домакинството и битова техника - 6.0%, и други.

Влияние върху общия индекс в посока намаление оказва по-ниският ръст от 1.3%, отчетен в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия, и в търговията, извършвана извън магазините. В същата посока се отразява и намалението от 0.4% в ремонта на домакински и битови уреди, но дейността има незначителен принос в обема на приходите за търговията на дребно - под 1%.

През юли приходите от продажби нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 7.5% се формира до голяма степен от търговията на едро, която, от една страна, реализира най-висок ръст - 9.1%, а от друга, има и голям относителен дял в обема на приходите за търговския сектор - около 70%. В търговията с автомобили и горива и в търговията на дребно темповете също са положителни - съответно 4.1 и 3.5%.

За периода януари - юли приходите от продажби нарастват със 7.0% спрямо съответния период на 2007 година. По-високо от средното е увеличението в търговията с автомобили и горива - 12.5%, и в търговията на дребно – 8.2%. Общият индекс се редуцира от по-ниския ръст в търговията на едро – 5.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg