Приходите от търговия с автомобили имотоциклети с ръст от 18.5% за полугодието

755
Приходите от търговия с автомобили имотоциклети с ръст от 18.5% за полугодието

Нетните приходи от търговията с автомобили и мотоциклети се увеличават с 18.5 на сто за периода януари - юни, съобщават от Националния статистически институт /НСИ/.

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари - юни 2007 г. нарастват с 5.7 на сто в сравнение със съответния период на 2006 година, съобщиха от пресцентъра на НСИ.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 14.4 на сто, следствие на положителните темпове в двете основни съставни дейности - търговия с автомобили и мотоциклети - 18.5 на сто и търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 9.6 на сто, които формират над 97 процента от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството нараства с 9.1 на сто за същия период, като от структуроопределящите съставни дейности по-висок от средния темп отчитат търговията със стоки за домакинството и битова техника - 11.7 процента и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 9.8 на сто.

При търговията с текстил, облекло и обувки увеличението достига 8.3 процента, а при търговията с фармацевтични и медицински стоки - 6.5 на сто.

Търговията на едро отбелязва ръст от 3.4 процента, който оказва съществено влияние върху общото нарастване поради високия дял - около 70 процента от реализираните приходи, отбелязват от НСИ.

Според данните от наблюдаваните съставни дейности най-висок темп отчитат при търговията на едро с машини и оборудване - 17.1 процента и търговията със стоки за домакинството - 9.9 на сто. При търговията с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива), увеличението е минимално - 0.4 процента, но дейността формира около половината от приходите и до голяма степен определя стойността на общия индекс, пише в съобщението.

Под нивото на сравнявания период остават търговията на едро с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, търговията със селскостопански суровини и живи животни и търговското посредничество, с намаление съответно от 0.8 процента, 0.9 процента и 5.2 процента и относителен дял общо около 23 процента от обема на приходите.

През юни нетните приходи реално нарастват с 3.9 на сто спрямо същия месец на предходната година, резултат от положителните темпове във всички основни търговски дейности. Най-висок ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 14.6 на сто, а при търговията на дребно и търговията на едро са отчетени темпове съответно от 6.5 на сто и 1.5 на сто.

Нетните приходи отбелязват ръст по съпоставими цени и спрямо предходния месец, като увеличението от 4.2 процента се дължи на основните търговски дейности, реализирали близки темпове на растеж - 6.0 на сто при търговията с автомобили и горива, 4.4 на сто при търговията на дребно и 3.8 на сто при търговията на едро.

Продажбите на дребно в страната през второто тримесечие на 2007 г. при осигурена съпоставимост нарастват с 10.0 процента спрямо същото тримесечие на предходната година. Нехранителните стоки отчитат положителен темп от 10.2 на сто, а за групата храни, напитки и тютюневи изделия увеличението е 9.5 на сто, посочват от НСИ.

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg