Приходите от търговията с автомобили и мотоциклети нараства с 25.7%

373
Приходите от търговията с автомобили и мотоциклети нараства с 25.7%

Приходите от продажби за март 2008 г., по предварителни данни, нарастват с 4.0% спрямо съответния месец на предходната година, според данните на НСИ за индексите на приходите от продажби в сектор “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството”.

Увеличението е най-голямо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 17.7%, и се дължи на високия ръст в търговията с автомобили и мотоциклети - 25.7%, редуциран от по-ниския положителен темп в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - 5.8%. Двете дейности имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите.

В търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството е отчетено нарастване 8.7% вследствие на положителните темпове във всички структуроопределящи съставни дейности. Увеличението е над средното в търговията с текстил, облекло и обувки - 24.5%, и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - 11.5%. В търговията със стоки за домакинството и битова техника е достигнат ръст 8.7%, а в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 4.4%. Незначителен спад е регистриран единствено в ремонта на домакински и битови уреди - 1.7%, но дейността създава едва 0.4% от обема на приходите и не оказва съществено влияние върху общия индекс за търговията на дребно.

При търговията на едро увеличението е само 0.4%, но между съставните дейности темповете варират в широки граници - от нарастване с 9.9% в търговията с машини и оборудване до спад със 7.4% в търговията със стоки за домакинството.

Приходите от продажби през март нарастват със 7.4%, в сравнение с предходния месец, като при всички основни търговски дейности са отчетени близки темпове на растеж - 9.9% в търговията с автомобили и горива, 7.0% в търговията на едро и 6.9% в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството.

За периода януари - март приходите от продажби нарастват и спрямо същия период на предходната година с 6.5%, в резултат на увеличението и в трите основни дейности. Висок ръст се наблюдава в търговията с автомобили и горива - 15.7%, и в търговията на дребно - 10.6%. При търговията на едро увеличението е 3.8% и до голяма степен определя величината на общия индекс, тъй като дейността формира около 70% от приходите за търговския сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg