Приключи дебатът по вота на недоверие

779
Приключи дебатът по вота на недоверие

В Народното събрание в 12.40 часа приключи дебатът по внесения вот на недоверие. Той бе внесен опозицията, според която правителството на ГЕРБ не е успяло да се справи с икономическата криза.Вотът ще бъде гласуван в 12.40 часа утре в пленарна зала.

Г-н премиер след 23 месеца управление трябва да приемете две прости истини - първата, че световната икономическа криза свърши, а втората, че от две години в България няма Тройна коалиция. Това каза Петър Димитров в представянето на мотивите за вота на недоверие. Петър Димитров заяви, че докато у нас се отчита влошено усвояване на еврофондовете, висока безработица и инфлация, трайно обедняване на населението, европейските икономики показват трайни тенденции за излизане от кризата.

Той посочи, че има и външни фактори за искания вот на недоверие, а именно негативните оценки и препоръки на ЕК към правителствените програми. Особено тревожни са сигналите за връзки на управляващите с контрабандата и отговорност по думите на Димитров носи премиерът.

Депутатът от левицата и бивш финансов министър Пламен Орешарски от своя страна допълни, че преди ГЕРБ ръстът е бил над 6%, което е над средноевропейския, докато сега е под средните стойности за ЕС.

"Още през 2009 г. вие преохладихте икономиката с прекомерни рестрикции", каза той.

Според него днес домакинствата трупат спестявания, защото калкулират риска заради противоречивите сигнали на управляващите. Той посочи като пример намеренията за вдигане и сваляне на ДДС и сегашния дебат за пенсиите.

Орешарски посочи хронологията на събитията в последната седмица:

„Ден първи: ще има увеличение на пенсиите за всички. Ден втори: ще има увеличение на пенсиите само за отделни категории. Ден 3: няма да има никакво увеличение. Ден 4: днес сигурно има нещо ново. Мислите ли, че това е добре и какви импулси за доверие у гражданите мислите, че давате?".

Кулминацията в атаките на опозицията бе появата на лидера на БСП Сергей Станишев, който скъса трите антикрисизни програми на кабинета. Къде са милиардите, които ви оставихме, попита Станишев.

Всички кредитни агенции подобриха рейтинга на България, докато Гърция е с най-лошия кредитен рейтинг, именно заради провежданите леви политики. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дебата.

„Не очаквах, че 200 милиона евро пари, завинаги вече български, все още се наричат кухи. Вносителите на вота предварително са решили какво ще говорят и как ще гласуват, а не защото са загрижени за реалното състояние на страната", смята министър Трайков.

Той посочи, че за 2010 г. България е на първо място в ЕС по инвестиции като процент от БВП - 23.5 % при 18.5 % средно за страните от ЕС. Отчита се спад само от около 2 пункта в производството.

Чуждестранните инвестиции сочат устойчива икономиката, а транспортът и логистиката имат най-малък спад за 2010 г. По думите на Трайков, са били открити над 230 000 нови работни места са открити в промишлеността, а инвестициите са за над 4 млрд. лева.

Министърът посочи, че в последния чуждестранен доклад, се отчита прозрачността на правителствената политика и гъвкавостта на пазарната политика, в сравнение с 2009 г. „България има най-висок резултат в ефективността на правителството - 32-ро място", посочи още икономическият министър.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Димчо Михалевски реплика министъра с думите, че има една единствена задача и тя е да се оползотворяват европейски средства.

Включването на темата за европейските фондове в мотивите на вота на недоверие бе голяма грешка, отговори министърът по европейските фондове Томислав Дончев при дебатите по вота на недоверие.

Ако някой страда от политическа амнезия - това не съм аз и не са българските граждани, заяви Дончев. Той посочи, че не може толкова лесно да се забрави това, което е станало преди две години. Обиждате персонално мен и колегите ми, които внасят и подготвят проекти, каза още той. Томислав Дончев попита 0.73% усвояемост ли е по-висока цифра от 13%.

Източници: Фокус, БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg