Приключи пролетното преброяване на дивеча, чувствителен ръст при муфлона

524
Приключи пролетното преброяване на дивеча, чувствителен ръст при муфлона

Запазва се тенденцията на увеличение на дивечовите запаси в страната, регистрирана през последните 5 години. Особено чувствителен е ръстът при муфлона – 23% и елена-лопатар – 6%, които се отглеждат в заградени площи. Това сочи справка на Национално управление по горите (НУГ) за резултатите от проведеното пролетно преброяване на дивеча, представени на заседание на Ловния съвет.

Въпреки меката зима и неизпълнения план за отстрел през 2006 г., останалите видове бележат несъществено увеличение. 5 % е ръстът при благородния елен, 3 % - при сърната и 4 % - при заека. Основна причина за това продължава да бъде бракониерството и високата численост на хищниците. Над 2000 вълка, повече от 30 000 чакала, 40 000 лисици и близо 25 000 скитащи кучета обитават ловностопанските райони.

Членовете на Ловния съвет приеха общия план за ползване на дивеча в Република България през 2007 г. Този план е значително под възможностите на запасите при отделните видове дивеч, като същевременно се отчита общият стремеж към увеличение, уточниха ловните експерти.

На заседанието на Ловния съвет регистрираната в началото на годината Асоциация „Български дивеч” представи програмата си за основните насоки на дейността си за 2007 г. Представена беше и информация за участието на НУГ в международните ловни изложения в Германия, Австрия, Испания, Русия и Италия, както и справка за мерките, които НВМС предприема за борба с горския бяс и класическата чума при дивата свиня

След извършената през 2006 г. двукратна ваксинация с по две залагания на ваксина при дивите свине срещу заболяването класическа чума, 62 % от изследваните проби от отстреляни диви свине имат наличие на антитела. Това показва, че предприетата ваксинация е правилен метод за изкореняване на заболяването на територията на страната, в това число и при домашните свине, отчитат от НВМС. През месец юни експерти на ЕК ще обучават българските ветеринари от Северна България за прилагане на орална ваксинация срещу горския бяс при хищниците, стана ясно още на заседанието.

Ловният съвет е Консултативен орган към Националното управление по горите. Негов председател е зам.-министърът на земеделието и горите доц. Стефан Юруков. В съвета участват експерти от НУГ, представители на министерства, ведомства, научни институти и неправителствени организации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg