Приключи регистрацията за Третия централизиран конкурс за младши експерти

390
Приключи регистрацията за Третия централизиран конкурс за младши експерти

Крайният срок за регистрация на кандидатите за участие в Третия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация изтече вчера, 11 ноември 2007 г. До тогава в сайта на Института по публична администрация и европейска интеграция (www.ipaei.government.bg) са се регистрирали 617 души.

Над две трети от тях (446 души) са жени. 144-ма от кандидатите са заявили желание освен на основния тест, който е задължителен, да се явят и на един от специализираните тестове. Нараства процентът на кандидатите, пожелали да се явят на повече от един от допълнителните изпити, като 2-ма души са желаещите да положат 7 от предлаганите общо 8 допълнителни теста. Най-много желаещи има за изпитите по компютърни умения (202 души), по английски език (187 души) и по икономика (135 души).

Конкурсът ще се проведе от 26 до 30 ноември в тестови центрове в 5 града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Най-много са желаещите да се явят на изпит в София – 321 души.

Изискванията към кандидатите са да имат завършено висше образование със степен бакалавър или магистър или завършен колеж със степен специалист. Няма изисквания за професионален стаж. Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт.

Използването на резултатите от класирането улеснява администрациите при обявяване на свободна позиция, тъй като няма да им се налага да провеждат конкурс, а могат да изберат няколко кандидати, отговарящи на техните изисквания, и да ги поканят на допълнително събеседване.

Първият централизиран конкурс се проведе през ноември 2006 г., а вторият през юли 2007 г. На двата конкурса се явиха общо над 1500 кандидати, от които в момента в „банката” с млади кадри са 251 души. От успешно издържалите първите два конкурса вече има близо 60 назначени младши експерти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg