Приключи техническата част по проекта за електронни плащания към администрацията

336
Приключи техническата част по проекта за електронни плащания към администрацията

Датамакс приключи в срок техническата част по проекта за изграждането на единна среда за електронни плащания към администрацията през интернет. Целта на средата (pay.egov.bg) е да осигури техническата връзка и ефективна комуникация между различните институции, на държавно и общинско ниво, и банките в страната. По този начин всички потребители в България ще получават по-бързи и удобни услуги при общуването си с администрацията.

За първи път, благодарение на средата, институциите ще бъдат известявани за получени плащания автоматично и в реално време. Трансферите ще се отразяват директно в информационната система на администрацията получател (НАП, КАТ, НОИ, Митници, общински служби и др.). По този начин потребителите ще имат по-бърз и лесен достъп до услугите, за които заплащат.

Освен това чрез средата за електронни плащания всеки гражданин или фирма ще може да проверява в интернет своите задължения към различни ведомства (например дължими данъци към НАП, осигуровки, глоби към КАТ и др.). Потребителите ще заплащат всички, или само избрани задължения, със своята банкова карта или директно от банковата си сметка.
За да извършат тези операции, те ще трябва да се идентифицират с универсален електронен подпис (УЕП). Системата ще съхранява история за всички извършени плащания. Гражданите и фирмите ще могат да получат информация за всяко наредено и извършено от тях електронно плащане към администрацията чрез интернет.

Следващите стъпки по успешната реализация на проекта са предстоящото популяризиране на средата, разширяването на видовете административните услуги, които могат да се заплащат по електронен път, и сключване на споразумения с желаещите да се включат в средата банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg