Принципна договорка за промени в осигурителната система от догодина

1709
Принципна договорка за промени в осигурителната система от догодина

От 1-ви януари догодина заплатите на държавните служители ще бъдат увеличени еднократно, за да могат да плащат личните си осигурителни вноски. Това е една от мерките, по които социалните партньори постигнаха принципно съгласие за промени в осигурителната ситема.

На заседанието на Националния тристранен съвет е било обсъдено още в силовите ведомства освен изисквания стаж да се въведе възраст за пенсиониране, съобщи БНР. Укриването на осигуровки ще се криминализира.

Синдикатите и работодателите са предложили и увеличаване на всички пенсии с определен процент според възможностите на бюджета.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че вноските на работещите в системата на отбраната и на МВР ще се повишат, тъй като размерите на пенсиите там не отговарят на внасяното сега от държавата.

Укриването на осигуровки ще се криминализира, но ще се намали с 10 % лихвата по просрочените плащания на осигуровки. Тези две мерки, по предварителни разчети, ще "вкарат" в осигурителната система стотици милиони левове.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров каза, че вече се работи по преминаване на Техническо - експертните лекарски комисии от здравеопазването към НОИ. Той разкритикува идеята с част от натрупаните в "Сребърния фонд" 1 милиард и 800 хиляди лева да се финансира вътрешния дълг.

Тук бизнесът по скоро е на позицията за отговорността за ниската доходност , обясни Божидар Данев от БСК:

„Каква е отговорността на ниската доходност на този Сребърен фонд- на тези, които управляват фонда. Създават се един конфликт на интереси. Тоз конфликт на интереси трябва да бъде разчупен. Защо се инвестира само в един от инструментите, като има пет възможни, в които да се инвестира“.

Промените в Закона за управление на средствата от така наречения "Сребърен фонд" ще бъдат представени на бизнеса и синдикатите следващата седмица, е обещал вицепремиерът Симеон Дянков.

Синдикатите и работодателите са предложили на управляващите и увеличаване на всички пенсии с определен процент, според възможностите на бюджета.

Синдикатите се върнаха на заседанията на тристранния съвет след личните уверения на премиера Бойко Борисов, че ще има промяна в диалога и че той ще е продуктивен.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg