Природният газ поевтинява с 8% през април, реши КЕВР

611
Природният газ поевтинява с 8% през април, реши КЕВР

© Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец април в размер на 98,16 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена за март е с 8 процента по-ниска от цената за март, която беше в размер на 106,74 лв./MWh, отбелязва БТА.


Основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

Понижението в цената на природния газ е благоприятен фактор за всички потребители и може да създаде предпоставки за запазване на цената на топлинната енергия от 1 юли, посочват от КЕВР.

С над 8% се очаква да поевтинее природният газ през априлКъм днешна дата цената през май се очаква да бъде около 88 лева за MWh

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

Газът поевтинява с 14% през мартКЕВР утвърди цена на природния газ за март от 106,74 лева за мегаватчас (MWh)

В ценовия микс за месец април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.  

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за месец април два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени по показатели минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

С осигурените количества природен газ за април се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg