Природният газ поевтинява с близо 6%

365
Природният газ поевтинява с близо 6%

© Pixabay

Природният газ поевтинява с почти 6% от днес, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така през този месец синьото гориво ще струва 28,64 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Няма да има промяна на цената на парното, топлата вода и тока.


В утвърдената цена на природния газ  са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента, покриваща разходите на Булгаргаз ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В приетото от  Комисията решение е отчетена предложената на 1 март 2021 година от Булгаргаз ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за месец февруари 2021 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, осреднените цени на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1% към 28 февруари 2021 г. . 

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и допълнителни количества природен газ по програмата за освобождаване на природен газ след проведения търг на 8 февруари 2021 г., по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg