Природният газ поскъпва с 15%?

465
Природният газ поскъпва с 15%?

Към 28 февруари тази година загубите на „Булгаргаз" са 12.5 млн. лв., а несъбраните вземания 90 млн. лв. От тях 60% са на „Топлофикация - София". Така изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов обоснова искането на „Булгаргаз" за 15% увеличение на цената на газа с последните изменения на цените на мазута, сярата и газьола, които са алтернативни горива на заседание на ДКЕВР. За първото тримесечие на годината те са поскъпнали с 35-40% на международните пазари.

Като обосновка за исканото увеличение на цената беше дадено и съотношението между долара и лева. Осреднената стойност на курса при подаване на заявлението от страна на „Булгаргаз" за повишаване на цената - един долар е бил 1.30843 лв., а за последно - 1.43847 лв. „Това е допълнително 10% увеличение по този показател", каза Гогов.

Той посочи още, че през този месец цените на газа на европейските пазари са варирали между 325 и 385 долара, а в България тази цена е 297.7 долара. „Съществува възможност за покупка на газ при извънредни ситуации", каза Гогов. Той отбеляза, че в Европа консумацията на природен газ е спаднала, има излишък и е нормално цената на пазарите да е по-ниска.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пък заявиха, че ще направят всичко възможно да повлияят на компонентите, от които зависи увеличението на тези цени.

Източник: БНР, Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg