Природозащитници организират пресконференция за Природен парк Странджа

714
Природозащитници организират пресконференция за Природен парк Странджа

"За да остане природа в България", коалицията от 17 природозащитни организации, организира пресконференция за Природен парк Странджа. Природозащитниците ще представят позицията си по решението на Върховния административен съд. Те ще изяснят и какво смятат да предприемат през следващите седмици.

Миналият петък тричленен състав на ВАС прогласи за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година, с която се обявява Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 ха. Министерството на околната среда и водите веднага излезе с позицията, че ще обжалва решението.

От своя страна протестиращи еколози спряха движението по столичния булевард „Васил Левски" на кръстовището с "Граф Игнатиев".

Протестите на природозащитниците продължиха и тази седмица. В понеделник вечерта защитниците на „Странджа" се събраха на входа на Борисова градина. Половината от тях- 36 човека бяха задържани в Първо РПУ, заради нарушаване на обществения ред.

„Странджа" е най-голямата защитена природна територия в България, създадена, за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните Странджански фолклор, култура и историческо наследство. Нейната територия е над 1% от територията на страната. През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България - Силкосия.

Въпреки сравнително малката си площ България е сред най-богатите страни в Европа по разнообразие на дива природа. У нас тя се съхранява в защитени територии, които обхващат едва 5% от страната. Тези най- ценни и красиви кътчета в България се унищожават от застрояване, изсичане, пресушаване, бракониерство... Нарушенията на природозащитното законодателство се превръщат в ежедневие.

Природен парк „Странджа" е с площ 1161 кв. км. Обявен е през 1995 г. и обхваща централна „Странджа" с излаз към Черно море. Сред забележителностите са пещерите и изворите край река Младежка, пещера Еленина дупка край село Бяла вода, пещера Махарата край село Кости и мраморните куполни гробници в областите "Мишкова нива" и "Пропада". В парка се срещат 54 вида бозайници и 261 вида птици.

„Странджа" е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа. Над "Странджа" преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Via Pontica.

Общият брой на видовете местообитания е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Като всяко място на брега на Черно море, „Странджа" е застрашена от унищожаване чрез незаконно строителство, а планинската му част и непокътнатите със стотици години гори привличат секачите- бракониери.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg