Пристанището в Царево започна да реализира първи приходи

1354
Пристанището в Царево започна да реализира първи приходи

От началото на годината досега пристанище Царево е посетено от 62 плавателни съда, информираха от общинския пресцентър.

В касата на общинско предприятие „Пристанища" само от такси за домуване за месец юли са постъпили 9 622 лв., от които 2 111 лв. са от рибарски лодки и кораби и 7 511 лв. са събрани такси от временно пребиваващи български и чужди моторни ветроходни яхти . Проблемът със събирането на таксата от местните рибари остава, въпреки че тя бе намалена от 120 на 60 лв. От общо 173 рибарски лодки и кораби, намиращи се в пристанище „Царево" и рибарско пристанище „Мичурин" годишната такса / 56.30 лв./ за периода от 1.07.2009 до 30.06.2010 г. са заплатили само 49 собственици.

От тях 11 са внесли таксата през 2008 г. , останалите 38 са платили таксата след утвърждаването на Наредбата за цени и услуги на ОП „Пристанища". Не са заплатили нито годишната такса, нито таксата за заета площ 56 рибарски лодки, които са на брега. В момента в пристанището домуват 35 ветроходни яхти и катери, от тях 29 са на вода. Яхтсмени от Англия, Дания, Германия и др. са предпочели да вземат контрола от Царево като първи портал на идване от Турция. От месец май до момента входящи или изходящи контроли за влизане или излизане от страната са взели 66 плавателни съда, докато за цялата 2008 г. контроли от Царевското пристанище са взели 47 плавателни съда.

Очаква се до края на годината броят им да надхвърли 120. иректорът на порта Дачо Дачев сподели, че се обмисля вариантът да се разшири кръгът от услуги, предоставяни на яхтсмените, като за догодина се планира изграждането на баня,тоалетни и пералня. В проектите за пристанището са изграждането на хангари за „Морски клуб" Царево и водолазен център, който ще предлага целогодишно лечение в барокамера. Българската федерация по ветроходство планира за 2010 г. пристанище „Царево" да е част от етап на две големи ветроходни регати. Водят се разговори и за провеждане на изложения на моторни и ветроходни яхти на територията на порта с участието на представители на най-големите фирми-производителки. Работи се и по въпроса да се създаде учебен център по обща морска подготовка и ветроходство. Догодина от тук ще мине и най-голямата ветроходна регата в света Tall Ships Race, известна повече като „Къти сарк".

Етапът от състезанието Варна -Истанбул се планира да е през май. В престижната регата, която за първи път решава да влезе в Черно море, участват най-големите ветроходни кораби в света. В момента Царевското пристанище кандидатства да бъде междинен етап на това състезание. Очакванията са събитието да привлече интереса на яхтсмени и туристи от цял свят.

Кметът Петко Арнаудов е предприел действия за откриване и на пътнически линии. По този въпрос се водят разговори между България, Турция, Русия и Украйна. Според него след откриването на контролно-пропускателен пункт и митница към пристанище „Царево", отговарящи на изискванията на Шенгенските правила, това реално е осъществимо. Пристанището в Царево като един от четирите контролни гранични пункта на морската ни граница отговаря на всички изисквания на Шенгенските споразумения. Третата, последна, проверка от представителите на Шенген и ЕС ще бъде извършена в началото на септември, с което изграденото от пристанище „Царево" ще бъде един от основните мотиви за приемането на България в групата на Шенгенските държави.

Източник/Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg