Признаваме независимостта на Косово?

313
Признаваме независимостта на Косово?

Правителствата на България, Унгария и Хърватия се споразумяха да направят заявление във връзка с техните национални решения по признаването на Косово. Това съобщиха от кабинета на говорителя на Министерството на външните работи, информира БТА.

Декларацията за независимост на Косово бе приета след неуспеха на всички опити на международната общност за намиране на договорено решение между Белград и Прищина за статута на Косово. При тези обстоятелства статуквото повече не можеше да бъде поддържано и промяната му стана неизбежна. Случаят на Косово е sui generis, който произтича от уникалните обстоятелства, свързани с разпадането на бивша Югославия, както и с продължителния период на международно управление, пише в изявлението.

В документа се посочва, че за трите страни е от първостепенна важност да се осигури в максимална степен стабилността в Югоизточна Европа и ясна европейска перспектива за всички държави от региона. Косовските институции поеха ангажимент изцяло да приложат принципите и предписанията, съдържащи се във Всеобхватното предложение на Специалния пратеник на Генералния секретар на ООН, за уреждане на статута на Косово. Решението за признаване на Косово се основава на задълбочен анализ и на заключенията на Съвета "Общи въпроси и външни отношения" на ЕС, както и на Европейския съвет, се отбелязва в заявлението.

Трите страни смятат, че косовските институции следва да гарантират изграждането на мултиетническа държава, основана на принципите на демокрацията, върховенството на закона, осигуряването на широки права на сръбската и другите общности в Косово, включително тяхното ефективно участие във всички институции. Трите държави са убедени, че европейската интеграция е единствената стабилна и устойчива основа за икономическо развитие, социален прогрес и благоденствие за всички държави в региона, включително и Сърбия, се посочва в заявлението.

Трите страни по-рано се обявиха за предоставяне на визови облекчения, а впоследствие подкрепиха и започването на преговори за либерализация на визовия режим със Сърбия, което би довело до по-нататъшно улесняване на пътуванията на нейните граждани. В духа на Дневния ред от Солун, който потвърди, че бъдещето на страните от региона е в ЕС, те подкрепят подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Сърбия и ЕС във възможно най-кратък срок. Трите държави очакват да продължи развитието на добросъседските им отношения със Сърбия, както и укрепването на традиционните им връзки с нейния народ, пише в заявлението.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg