Проблемите с образованието и трудовия пазар - основни пречки пред бизнеса у нас

695
Проблемите с образованието и трудовия пазар - основни пречки пред бизнеса у нас

Проблемите с образованието и с трудовия пазар са сред основните пречки пред бизнеса в България. Това каза заместник-главният изпълнителен директор на Българската
телекомуникационна компания Бойко Димитрачков пред участниците във форума "Икономическото партньорство ЕС-САЩ: Нови възможности за българския бизнес".

Сегашният образователен модел в страната не отговаря на потребностите на бързо развиващата се икономика у нас, коментира Димитрачков. Според него, държавата запазва изключителната си роля в планирането на образованието на всички нива. Друг проблем е слабата приложна насоченост на образованието, добави той.

Сред слабостите на трудовия пазар Димитрачков посочи, че действащото трудово законодателство не позволява достатъчна гъвкавост на работодателите при наемането на работна ръка.
Димитрачков посочи като пример ненормираното работно време. Според него осигуровките продължават да бъдат високи и не спомагат за подобряване на конкурентоспособността на
икономиката. Бреме за работодателите са сложните процедури, по които служителите могат да бъдат освобождавани, смята Димитрачков.

Едновременното взаимодействие на България както с ЕС, така и със САЩ, е от решаващо значение за подобряването на конкурентоспособността на българската икономика, допълни той. Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски посочи, че икономическата траектория на България след 1997 г. е базирана на стабилния макроикономически модел, който страната е успяла
да наложи през тези 10 години.

Този модел се базира на висок икономически растеж - над 6 процента, намаляващо ниво на безработицата, благоразумна фискална политика, посочи той. Заместник-министърът припомни, че нивото на държавния дълг за последната година е достигнало около 25 на сто от БВП, преките чуждестранни инвестиции покриват над 100 процента дефицита по текущата сметка, а инфлацията, поддържана от България през последните години, е умерена.

Председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов посочи, че членството на България в ЕС и трансатлантическото сътрудничество между ЕС и САЩ поставят българския бизнес в привилегировано положение да бъде участник в дейността на тези пазари.

Същевременно това е и едно от най-големите предизвикателства пред българската икономика - тя да се възползва от новата конкурентна среда, за да развие нови качества, които да й позволят да се впише оптимално в общата европейска икономика и същевременно да бъде конкурентоспособна на американския пазар, добави той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg