Продължава поскъпването на храните у нас

1276
Продължава поскъпването на храните у нас

Цените на хранителните стоки у нас продължават да растат. Причините са двойното поскъпване на зърното и на горивата, което верижно води до ръст на всички стоки на пазара. Данните от месечния анализ на Софийската стокова борса коментира изпълнителният директор Васил Симов.

Повече от два пъти цената на пшеницата се е качила в края на април 2010-та спрямо 2011-та. И оттук всички обяснения защо всичко поскъпва в България.

Не само в България и по света поскъпва и хлябът, и брашното, и месото, и млякото, и всички техни производни. Просто защото основната суровина е поскъпнала повече от два пъти за една година.


Когато това е налице, не може да очакваме нищо друго, освен верижно поскъпване на основните хранителни стоки. Като добавим към това и горивата, картината става необратима и тенденцията е твърдо към едни по-високи цени в сравнение с преди една година, каза Васил Симов.

Брашното в България през април се предлага в рамките на 580 - 620 лв. за тон без ДДС. На едро брашното се продава по 0.84 лв. за килограм при 0.55 лв. за кг. преди една година.

Цената на маслодайния слънчоглед беше над 1000 лв. в началото на годината, но сега цената е паднала до 800 лв. на тон без ДДС. Миналата година слънчогледът е струвал на ССБ 600 лв. или поскъпването е с 33 процента.

Средната цена на олиото в България е около 2.30 лв. без ДДС на едро, а преди година беше 1.59 лв. за литър и отчетеното поскъпване е 45 процента на годишна база.

През април захарта се продава по 1.77 лв. за килограм без ДДС, а преди година цената беше 1.12 лв. или с 58 процента по-евтино.

Петролът поскъпна и цената му стигна над 124 долара за барел или 48 процента повече спрямо април 2010 година. Причините са политическите кризи в страните на Северна Африка и Близкия Изток.

Бензин А 98 Н поскъпва на годишна база с около 7 процента, бензин А95Н поскъпва 13 процента, дизелът с 20 на сто, а пропан - бутанът - със 17 процента.

Източник: БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg