Продължава регистрацията за Третия централизиран конкурс за младши експерти

615
Продължава регистрацията за Третия централизиран конкурс за младши експерти

Регистрацията на кандидатите за участие в Третия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация започна на 29 октомври и ще продължи до 11 ноември 2007 г. До момента в сайта на Института по публична администрация и европейска интеграция (www.ipaei.government.bg) са се регистрирали 276 души.

167 от тях освен на основния тест, който е задължителен, са избрали да се явят и на един или повече от специализираните тестове, като до момента най-много желаещи има за изпитите по компютърни умения (87 души), по английски език (85 души) и по икономика (64 души).

Конкурсът ще се проведе от 26 до 30 ноември в тестови центрове в 5 града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. До момента от регистрираните най-много са желаещите за явяване на изпит в София – 142-ма.

Изискванията към кандидатите са да имат завършено висше образование със степен бакалавър или магистър или завършен колеж със степен специалист. Няма изисквания за професионален стаж. Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт. Използването на резултатите от класирането улеснява администрациите при обявяване на свободна позиция, тъй като няма да им се налага да провеждат конкурс, а могат да изберат няколко кандидати, отговарящи на техните изисквания, и да ги поканят на допълнително събеседване.

Първият централизиран конкурс се проведе през ноември 2006 г., а вторият през юли 2007 г. На двата конкурса се явиха общо над 1500 кандидати, от които в момента в „банката” с млади кадри са 251 души. От успешно издържалите първите два конкурса вече има близо 60 назначени младши експерти.

Както досега, предстоящият конкурс ще се проведе изцяло по електронен път и кандидатите отново ще имат възможност да се явят на два вида изпитни тестове – основен и специализиран. Основният тест е задължителен за всеки кандидатстващ за длъжността младши експерт и има за цел да провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова култура.

Вторият вид тестове – специализираните – не са задължителни. На тях могат да се явят кандидатите, заявили желанието си да бъдат оценени знанията им в определена специализирана област: икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения, чужди езици (английски, френски, немски). Успешното представяне в специализираните тестове носи предимство при класирането на кандидата и при подбора от страна на администрациите, които искат да ползват резултатите от централизирания конкурс за заемане на конкретна позиция

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg