Продължаваме напредъка си в борбата с трафика и производството на наркотици

600
Продължаваме напредъка си в борбата с трафика и производството на наркотици

Българското правителство продължава напредъка си в подобряването на възможностите на правоохранителните органи и на митниците за борба с трафика и производството на наркотици, пише в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ за наркотиците. Констатации от докладите на Държавния департамент на САЩ за наркотиците от 2003 г. досега бяха предоставени на БТА от пресцентъра на МВР.

Властите в България активизираха усилията си за пресичане на трафика на хероин. Извършени са законови и структурни промени в правоохранителните органи, макар че ефикасното използване на резултатите от това все още представлява предизвикателство, се посочва в последния доклад.

В него се отчита също, че правителство на България е доказало, че сътрудничи на
практика, като действа заедно с много американски агенции, и се е обърнало и към съседните държави за сътрудничество в пресичането на нелегалния поток от наркотици и хора.

Последният, публикуван преди дни, доклад констатира, че страната ни е уязвима по отношение на създаването на транзитни канали за пренос на наркотици заради стратегическото си разположение на Балканите.

Посочва се също, че българските правоохранителни органи, следователите, прокурорите и съдиите се нуждаят от още съдействие, за да развият своя потенциал за ефикасно разследване, повдигане на обвинение и издаване на присъди по дела, свързани с незаконната търговия с наркотици и с други тежки престъпления.

През 2003 г. в доклада на Държавния департамент на САЩ относно наркотиците се посочваше, че България е важна транзитна страна, както и производител на дрога. Отбелязваше се още, че страната ни е започнала да измества Турция като център за
производство на синтетична дрога. Тогава бе препоръчано на България да реформира "тромавия си наказателен кодекс" и да предприеме структурни реформи в съдебната система.

През 2004-та от Държавния департамент отново препоръчаха повече настойчивост в структурните реформи, а година по-късно бе отбелязано, че въпреки структурните и правните реформи, ефективното им прилагане продължава да е трудно.

В доклада за 2006 г. се препоръчва да бъде засилено междуведомственото сътрудничество и да бъдат предприети стъпки за наказателно преследване на случите на корупция във високите етажи на властта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...