Продължават да бушуват пожарите в страната

388
Продължават да бушуват пожарите в страната

Денонощно работи щабът на Министерството на вътрешните работи, който се оглавява от министър Румен Петков.

Първостепенна координация се осъществява с Емел Етем - зам.министър-председател и министър на държавната политика по бедствия и аварии, по досегашния ред.

Информацията, постъпваща във вътрешното министерство и щаба се изпраща за сведение на Министерство на отбраната и Генералния щаб на Българската армия, на Министерство на земеделието и Агенцията по горите, на всички частни и държавни структури, които следва да бъдат в помощ на реализацията на политиката на държавата по спасяването на критичните региони.

През изминалото денонощие в горския фонд са възникнали 22 пожара в областите: Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Разград, София - област, Добрич, Ямбол, Варна, Видин, Велико Търново, Бургас и Хасково, информират от пресцентъра на МВР.

Унищожени са 790 дка. иглолистна гора, 278 дка смесена гора, 186 дка. широколистна гора, 300 дка лесонепригодни площи и 215 дка акациева гора. Спасени са над 10000 дка. горски масиви.

И към момента продължават гасителните действия на пожара, възникнал вчера след обяд в землището на с. Гранитец. В ликвидирането му са включени четири противопожарни автомобила, огнеборци, две водоноски, специализиран автомобил на Гражданска защита, служители на Горското лесничейство и местно население. Пламъците се разпространяват на фронт около 700 м западно от селото. По предварителен оглед е унищожено около 600 дка млада широколистна гора.

Продължават гасителните действия на територията на общ. Харманли при селата : Браница , Черепово , Изворово, Оряхово , Васково , Русалиново и Коларово. На мястото на пожара в момента са 36 противопожарни автомобила на областните дирекции- Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и София с 90 пожарникари и 5 автомобила на Гражданска защита - Кърджали, Пловдив, и Бургас, служители на Гранична полиция, на Жандармерията, военнослужещи.

Частично е локализиран пожарът между селата Плешивец, Средногриф, Гюргич, Ружинци и Долни лом, община Чупрене, община Ружинци.

Продължава гасенето на пожара обхванал около 1000 дка в община Грамада.

Локализиран е и пожарът, възникнал вчера към 15.20 часа в къщи в землището на с. Медешевци, община Грамада.

В Област Стара Загора е обявено бедствено положение. Към 08.25 часа на вчера се е възобновило огнището на пожара в с. Дъбрава, обл. Стара Загора. Към момента то е овладяно. На мястото на пожара към момента има 12 пожарникари и един пожарен автомобил. Погасен е и пожарът в с. Дълбоки, като на дежурство остава един екип на горското стопанство.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg