Продават 20 – 25 стари кораби на БМФ

1203
Продават 20 – 25 стари кораби на БМФ

През следващата година 20 – 25 над 30-годишни кораба, собственост на БМФ, ще бъдат продадени. За целта вече са водени преговори с местни компании, а останалите плавателни съдове, към които не е проявен интерес, ще бъдат изтъргувани през английски и немски брокерски компании.


Средствата от продажбата на тези кораби ще бъдат инвестирани в закупуването на нови. Това съобщи на специална пресконференция днес шефът на 7-членния Съвет на директорите на дружеството Кирил Домусчиев.

Той информира още, че между 400 и 450 души, които са около 10 – 12 % от персонала, ще бъдат съкратени до края на годината от новия собственик на Параходство “Български морски флот” ЕАД “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД.

Домусчиев уточни, че “чистката” ще е само за бреговия състав, тъй като до момента бил много раздут и е около 1200 служители. По думите му в БМФ има липса на плавателен състав, но въпреки това няма да се привличат офицери от чужбина.

Новият шеф на Съвета на директорите съобщи още, че след като дружеството стана частно в него предстои реорганизация. Той обясни, че се работи в три посоки.

На първо място е промени на най-високо мениджърско ниво, като се очаква тези длъжности да бъдат заети от поне петима чужденци. В тази част ще залегне и изнасяне на дейности от БМФ в дъщерни дружества.

Предвижда се в следващите 5 – 6 години БМФ да поръча основно нови кораби. За целта се правят проучвания на корабостроителници от България, Япония и Корея. Паралелно се водят и разговори с банки, обясни още шефът на Съвета на директорите на дружеството.

Той съобщи, че в момента параходството разполага със 71 кораба и допълни, че след продажбата на старите кораби се предвижда да бъдат поръчани 10 броя 34 000-тонни кораба и 9 или 10 броя 21 000 – 25 000-тонни плавателни съда.

По-дългосрочната перспектива е поръчката на два 200 000-тонни кораби, които ще оперират между Индия и Африка, каза още Домусчиев. По думите му вече са водени преговори с над 10 нови компании. Една от основните цели на БМФ ще бъде да продължи и увеличи сътрудничеството си с ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. З

а целта се предвижда да бъде разкрит специален фонд, както и да се направи една по-мащабна компания, за да може кандидатите за Морското училище да се увеличат. Домусчиев не заяви също, че дружеството ще се бори да върне в активите си гордостта на морския ни флот баркентината “Калиакра”. Той заяви, че според него ветрохода е трябвало да бъде на корицата на рекламната брошура на БМФ.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...