Продажбата на кола става възможна само срещу платен данък?

2623
Продажбата на кола става възможна само срещу платен данък?

Нови законови промени ще борят порочна практика, чрез която общините губят годишно по няколко милиона лева от невнасянето на данък Моторно превозно средство.

По груба преценка, това са десетки хиляди автомобили, разказва Богомил Грозев. В момента, при проверка от КАТ полицаите не са задължени да проверяват, дали е платен данъка за колата. Тази справка се прави при минаване на технически преглед и при продажба на автомобила. Освен съществуването на схеми за минаване на технически прегледи, в оторизираните сервизи отдавна не искат този документ, въпреки че е задължително. Но при продажбата на автомобил нотариусите в масовия случай го изискват. И именно тук е измамната схема, за която се носи и наказателна отговорност.

Продажбата на стар автомобил се извършва задължително при нотариус. При него трябва да платите местен данък за прехвърлянето и да покажете документ, че сте плати пътния данък за колата. Но ако не сте плащали няколко години назад, в общината трябва да платите накуп. Мнозина обаче прилагат друга схема - плащат част от налога по банков път.


"Правят превод към общината за 20-30 лв., който е с основание за платен данък за предходната година. С този документ отиват при нотариуса, за да могат да продадат колата. Всъщност по този начин превеждат малка парична сума за предходната година, а останалите години остават неплатени", обясни Стефан Стаев.

Общините обикновено нямат механизъм и ресурс да контролират този процес.

Много от купувачите умишлено пропускат да декларират автомобилите в общината и по този начин местните данъчни нямат представа, че трябва да си търсят налозите. Нотариусите са наясно с тази практика, но обясняват, че законът не им вменява задължението да контролират. „Законът не го вменява, а и няма такава процедура и документ, който да удостоверява, че е платен години наред. Просто общината като издава удостоверение за плащане на данъка да следи и за предходните години", коментира Димитър Танев.

Хората, които прилагат схемата, пропускат важен момент. При прехвърляне на автомобил продавачът попълва декларация, с която гарантира, че за автомобила няма никакви задължения. За неверни данни се носи наказателна отговорност, тоест деклариращият е застрашен от затвор.

"Истината е, че масово има задължения, но се подписват тези декларации. Това е една масова практика, добила е гражданственост в страната и се попълват тези декларации".

В камарата на нотариусите засега няма данни за осъден продавач, попълнил невярна информация.

Ако бъде прието предложението за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които предстои парламентът да гласува, тази схема вече няма да работи. Предвижда се в бъдеще продажба на моторни превозни средства да се извършва след представяне на издаден или заверен от общината документ за платен данък.

Но тази промяна няма да реши въпроса със заварените случаи. Така че милионите, които е трябвало да влязат в общините, именно за поддръжката на пътища, най-вероятно ще останат несъбрани.

Източник: бТВ

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg