Проект “Регионално развитие 2008 – 2013”, финансиран от Световната банка, представи МРРБ

451
Проект “Регионално развитие 2008 – 2013”, финансиран от Световната банка, представи МРРБ

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев откри днес в хотел Шератон кръгла маса за проект “Регионално развитие 2008 – 2013”.

Целта на предложения проект е да се създадат условия за успешно усвояване на средствата от Европейския фонд за регионално развитие. Това ще бъде постигнато чрез подпомагане на общините при усвояването на Структурните фондове, създаване на кадастрални и специализирани карти и регистри. Третият компонент при реализацията на основната цел е въвеждане на гъвкав инвестиционен механизъм за подготовка на проекти.

Предложеният проект е в продължение и допълнение на три основни дейности по регионално развитие, изпълнявани в момента. Първата дейност е по кадастър чрез подпомаганият от Световната банка проект за имотна регистрация и кадастър, който трябва да приключи в началото на 2008 г.

Техническа помощ за регионално развитие е проект, който е насочен към подпомагане на Правителството в използването на Структурните и Кохезионния фонд за регионално развитие. Третата дейност е свързана с проект “Регионално развитие”, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предвижда се проектът за регионално развитие да бъде съставен от четири основни компонента: дейност по създаване и поддържане на кадастъра, подобряване на националните системи за планиране, укрепване капацитета на централната администрация и на общините за усвояване на средствата по Оперативна програма “Регионално развитие” и разработване на гъвкав инвестиционен механизъм за подготовка и управление на проекти.

Проектът ще бъде финансиран с инвестиционен заем от Световна банка и съфинансиран от републиканския бюджет.

Очакваният срок за реализация на проекта е 5 години, като ще се изпълнява в периода 2008 – 2013 г.

Участие в срещата взеха Флориан Фихтл, постоянен представител на Световна банка, Маниндер Гил, ръководител на сектор за устойчиво развитие към Световна банка, Цветен Боев, изпълнителен директор на Агенция по кадастър, Лидия Станкова, директор на дирекция “Устройство на територията” към МРРБ и Венелина Червенкова, ГД “Програмиране на регионалното развитие” към МРРБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg