Проектът на система за информация и управление на риска при наводнения стартира юни

328
Проектът на система за информация и управление на риска при наводнения стартира юни

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски присъства на представянето на проекта “Разработване на система за информация и управление на риска при наводнения”.

Инициативата се субсидира от френското правителство. Бенефициент е община Търговище. Изпълнител е френската фирма “Согреа” («Sogreah”). Проектът стартира през месец юни, а продължителността му е 18 месеца, информират от министерството.

Представителят на “Согреа” Марк Ерлих представи двете фази на проекта. През първата ще се следи метеорологичната обстановка и ще се прави оценка на ситуацията. Ще бъде направена карта на зоните, в които има риск от наводнения.

През втората фаза ще се изгради местна системата за оповестяване. Ще бъдат инсталирани датчици за измерване на количеството на водите и възможност за предаване на информацията до кмета и Гражданска защита чрез мобилни мрежи.

Чрез изпълнението на проекта ще се повиши капацитетът на органите на управление и администрацията на местно и национално ниво да планират и да възстановяват щетите, нанесени от бедствия.

Инсталирането на система за информация ще осигури възможност за ранно известяване на населението при евентуални наводнения и повече време за евакуация. С нея ще се намали рискът от имуществени щети и човешки жертви.

Зам.-министър Михалевски каза, че общините в България имат нужда от инсталирането на подобни системи и нужния капацитет, за да ги управляват. Желанието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е ефектът от реализацията на проекта да бъде мултиплициран в други общини и те да се възползват от придобития опит, каза още зам.-министър Михалевски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg