Проектите по програма "Регионално развитие" са повече от финансирането

357
Проектите по програма

Бенефициентите по оперативната програма "Регионално развитие" са подали повече качествени проекти, отколкото са възможностите на програмата за финансиране, каза на
пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова. Днес министерството организира Ден на отворени врати, през който експерти на програмата ще предоставят допълнителна информация по нея.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов посочи, че за подобряване на общинската инфраструктура са сключени 28 договора на обща стойност 125 млн. лева, с което се изчерпва седемгодишният ресурс по тази схема в рамките на оперативната програма.

Извън тези проекти общините са представили проектни предложния за рехабилитация на пътната инфраструктура на стойност повече от 120 млн. лева, които не са удовлетворени.
Комитетът за наблюдение по програмата ще прецени доколко е възможно евентуално пренасочване на средства от други приоритети на програмата за финансиране на оставащите проекти.

Допълнителни средства могат да се пренасочат, в случай че няма интерес към други операции по програмата или ако при изпълнението на проектите има допуснати нередности, неизпълнение на техническия проект, невярно отчитане на направените разходи, каза Михайлова.

Тя уточни, че в последния случай управляващият орган ще разполага с финансов ресурс, който няма да е разплатен към бенефициентите, с които има сключени договори, и това ще позволи на управляващия орган да сключва следващи договори.

В отговор на въпрос министър Гагаузов посочи, че в края на октомври се очаква да има яснота какво е изпълнението на мерките по екшънплана по програма ФАР на национално ниво и дали като цяло ще бъде възстановена аредитацията на двете агенции.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg