Проф. Костов: Готови са алгоритмите за лечение на COVID-19

1178
Проф. Костов: Готови са алгоритмите за лечение на COVID-19

© проф. Коста Костов

Работихме при интензивен режим и успяхме да създадем продукт, който бе запазен в пълната му цялост и може да послужи като истинска онлайн платформа за обмен на информация между медиците, работещи по овладяването на епидемията от коронавируса. Това заяви председателят на Медицинския експертен съвет проф. Коста Костов.

Той заяви, че е щастлив от факта, че съветът е успял да свърши огромен обем от работа за катък период от време и е успял да изготви доклад в обем от 400 страници. Той го сравни с картинна галерия, в която могат да се открият всички аспекти на борбата със заболяването.

Това, което представихме има голям обем - 400 страници на хартиен носител


"Докладът има три раздела. В първия са описани препоръките за извънболничната помощ, във втория - препоръките и алгоритмите към болничните заведения и в третия - общите препоръки и вземането на мерки против разпространение на заболяването", обясни проф. Костов.

По думите му Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки са наложителни, като в течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при походящите условия - прекатени.

"Установяването на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи с всички налични лабораторни, имунологични или скринингови бързи тестове, като при последните ще се изчака, докато са налични такива, които отговарят на изискванията", заяви председателят на Медицинския съвет. 

Според него за овладяването на епидемията с по-малко пострадали пациенти и по-малки икономически щети трябва да се добавят нови инструменти, които могат да се прилагат в пълен синхрон с принципите за социална и физическа изолация. 

Проф. Костов изтъкна, че съветът има пълната подкрепа на медицинската общност. 

"Уникалното в нашия продукт е, че за разлика от другите държави, които създадоха стройни препоръки от по няколко страници, ние решихме да действаме по друг начин. Ние надграждаме постигнатото от тези държави", каза още проф. Костов. 

"В документа с препоръките и алгоритмите има и насоки за заболяванията, които не са пряко свързани с коронавируса, както и за състоянията, които са повлияни от епидемията - бременността, денталната практика, неврологични, психиатрични заболявания и др.", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев, който също е член на Медицинския експертен съвет.    
 
По думите му това е "жив документ", съставен от експертните части, които са свързани помежду си и ще се променят непрекъснато.  
 
Той поясни, че платформата е предназначена за медиците, а не за широката публика. Целта е да се структурира информационната вълна, която в момента ги залива. 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg