Професор по хирургия ще съди БТВ за клевета

1338
Професор по хирургия ще съди БТВ за клевета

Проф. Николай Яръмов ще съди БТВ за клевета, информира novini.bg. Повод за решението на един от най-титулуваните български хирурзи и светило в световната медицина е излъчен репортаж на Миролюба Бенатова, в който се твърди, че районната и градската прокуратура в София проверяват сигнал на Антоанета Георгиева от Берковица.

В подадената от жената жалба било записано, че професор от "Александровска болница" е взел пари за консумативи, които не е използвал, както и пари за отстраняване на тумор, който не е отстранен. Случаят датира от 10 декември 2010 година, когато 72-годишния й баща е настанен във Втора хирургия на "Александровска болница" в София.

Пациентът е с тумор на дебелото черво и е приет за операция от професор Николай Яръмов. Антоанета Георгиева твърди в жалба до медицинския одит и Здравната каса, че се е разбрала за плащане извън правилата. В репортажа на БТВ се цитира Георгиева, която заявява, че проф. Яръмов й е обяснил, че трябва първо да набави четири банки кръв и 2200 лева за ушивател и платно, което ще се сложи на баща й.

Истината обаче е много по-различна. Възрастният човек е бил изгонен от няколко столични болници, тъй като състоянието му е било критично. Пациентът е с множество придружаващи заболявания и огромен тумор, който е обхванал и останалите му органи, сподели пред Novini.bg проф. Яръмов. На практика 72-годишният мъж е бил във финален стадий на развитието на болестта и работа на лекарите е да удължат максимално живота му.

В модерната медицина има забрана за оперативна намеса в подобен краен стадий на разпространение на рак, тъй като пациентът може да умре още на операционната маса или в краткия следоперативен период. При постъпването си, пациентът не е бил придружен от нито един свой роднина. Не съм искал никакви пари от свой пациент, това е в разрез с лекарската практика. Да не говорим, че при постъпването си, пациентът беше силно неадекватен заради състоянието си, обяснява проф. Яръмов.

Твърденията за искани пари за консумативи не отговарят на истината, тъй като тези материали - ушиватели и платно не са предназначени за операцията, която е извършена, разказва д-р Борил Петров, който е от екипа на проф. Яръмов. Никога при подобна интервенция не се изискват четири банки кръв, обикновено ни дори специален разтвор, а изискванията са за две банки, разказват хирурзите.

Екипът на проф. Николай Яръмов прави и невъзможното, като извършва изключително сложна интервенция, свързвайки тънкото и дебелото черво, заобикаляйки тумора. Така животът на 72-годишният мъж е бил на практика спасен и състоянието му е стабилизирано. В епикризата ясно е записано, че туморът не е отстранен. След операцията той е изписан. Опитите да се очерни името на Яръмов обаче се засилват, след като пенсионерът постъпва в районната болница в Монтана. Там той е опериран и огромният тумор е отстранен.

Тази интервенция е била опасна за живота му, категорични са хирурзите от елитната Втора хирургия на Александровска болница. Няколко седмици по-късно 72-годишният мъж в действителност умира. По ирония на съдбата хирургът оперирал в Монтана възрастният мъж е получил специализация именно във Втора хирургия. Съжаляваме, че сме му дали тази специализация, споделят сега хирурзите от екипа на Николай Яръмов. Целият екип на прочутият хирург е настръхнал срещу опитите името му да бъде накърнено и подозират, че зад тази акция стоят техни колеги.

Причината е, че в началото на следващата седмица във Втора хирургия ще се проведат избори за ръководител. Проф. Николай Яръмов оглавява хирургията още от 2005 г. Заради високия си професионализъм, той пише учебници, по които младите хирурзи се обучават, разказват неговите колеги. Досега няма нито едно оплакване от негови пациенти, но кампанията, която е подета срещу него е обида за лекарското съсловие и академичната общност. Целият екип на Втора хирургия твърдо застават зад своя ръководител.

Николай Яръмов е член на няколко международни хирургични и научни асоциации - Международен колеж на хирурзите /Чикаго/, Еврохирургия, Европейската асоциация по колопроктология, Световната организация по хепатопанкреатобилиарна хирургия, Международна асоциация на гастро-ентерологичната хирургия, Азиатската асоциация по хепатопанкреатобилиарна хирургия, Европейската асоциация по спешна хирургия и травматология, Световната асоциация на рака на стомаха и Европейската асоциация по онкология. Републикански консултант по хирургия от 1990 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Наблюдател
# 0
19:09 | 17 September 2011
Да....., Бенатова е известна с поръчковите си платени предавания.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg