Прогнози за напрежение в пазара на труда в началото на 2010

795
Прогнози за напрежение в пазара на труда в началото на 2010

През първите месеци на следващата година ще има най-голямо напрежение на пазара на труда. Това прогнозира заместник-социалният министър Красимир Попов. Той обаче уточни, че е напълно реалистично средната безработица през 2010 г. да се задържи до близо 11%, каквато е първоначалната по-оптимистична прогноза.

Попов съобщи още, че през 2010-а държавата отново ще плаща на работодателите, за да задържат служителите си на половин работен ден, вместо да ги уволняват.

"Ще има аналогична програма. Тя ще бъде финансирана със средства от Националния план за действие по заетостта от националния бюджет. Разбира се, разполагаме там с ограничен ресурс. Ще бъдат заделени са около 3 млн. лв., което ще даде възможност на около 6-7 хиляди човека за срок от четири месеца, за разлика от досегашния модел, да преминат към половин работен ден и в подкрепа на работодателите, при които са наети, и в полза на запазването на заетостта им", обяви Красимир Попов, заместник-министър на труда и социалната политика.

На въпроса кога ще заработи този план, той посочи, че се прави всичко възможно да стартира още в началото на годината.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg