Прогнозират фалити на бензиностанции

1359
Прогнозират фалити на бензиностанции

Поскъпването на горивата ще доведе до фалити на по-малките бензиностанции и на пазара ще останат само няколко големи вериги.

Това каза Димитър Димитров, председател на Асоциация на собствениците на газостанции и бензиностанции, помолен да коментира повишаването на цените на горивата от последните седмици.

От реализираните в страната горива 80% са произведени от "Лукойл", компанията е монополист на пазара, каза Димитров.

По думите му цените, на които "Лукойл" предлага горива на търговците на дребно, им осигурява марж, не по-голям от 15 стотинки, а като се приспаднат транспортните разходи, ДДС и отстъпки към клиентите, печалбата спада до 3-4 стотинки на литър. Според Димитров при такава печалба малките бензиностанции в по-малките населени места ще фалират, защото нямат голям оборот.

Димитров коментира, че на дребния и среден бизнес тежко са се отразили мерките на НАП по отношение търговията с горива. Първите фалити започнаха с въвеждането на изисквания за монтиране на измервателни уреди в цистерните с горива, каза Димитър Димитров.

Той посочи, че поетапно търговците на дребно е трябвало да инвестират в нови измервателни уреди на всички колонки на бензиностанциите, а също и в подмяна на фискалната памет на апаратите в бензиностанциите и свързването им с НАП. Една нова фискална памет струва около 3000-4000 лв. на апарат, каза Димитров. По думите му всички ценови удари се поемат от дребния и среден бизнес и ако цените продължават да растат, на пазара на горива ще останат само големите търговски вериги.

Проверка по столичните бензиностанции показва, че само от вчера до днес дизеловото гориво е поскъпнало с 4 стотинки на литър и цената му сега е между 2.50 и 2.54 лв. на литър.

За седмица горивата по бензиностанциите у нас са скочили с около 10 ст. на литър, а от началото на годината средното поскъпване е с 20-30 ст. или около 10 процента.

Според председателя на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев горивата, заедно с начислените данъци, у нас и в Румъния са най-евтините в ЕС, а за скока на цените от последните седмици роля е изиграла ситуацията в Либия.

Димитър Димитров коментира обаче, че цените на горивата у нас и в Австрия са еквивалентни, макар че транспортните разходи и разходите за заплати в Австрия са много по-високи, отколкото у нас.

Според браншовиците в транспорта, горивата, които се преработват в момента, и са на пазара, са доставени много преди кризата в Либия, така че трябва да се провери каква е действителността. Държавата трябва да обяви, че производството и търговията с горива в България е монополна и да наложи контрол върху образуването на цените на дребно.

В противен случай увеличението на цените на дребно за кратко време с 10% ще се отрази много тежко на целия бизнес и на цените на дребно на редица стоки и услуги, коментира пред "Фокус" Койчо Русев председател на Съюзa на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) и Националната транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...