Прогнозират плавно увеличаване на цената на хляба

389
Прогнозират плавно увеличаване на цената на хляба

Цената на заводския хляб ще се задържи или ще се увеличава плавно, прогнозира председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. Той допълни, че тазгодишната реколта е по-добра и като качество и като количество, в резултат на което се очертава добра цена на пшеницата, а оттам и на брашното.

Същевременно цената на насъщния вероятно няма да запази равнището си предвид увеличаването на разходите за горива, за работни заплати и високите данъци, които плащат хлебопроизводителите.

Темпът на увеличаване на цената на заводския хляб ще съответства на този на инфлацията в страната, смята Бонев. Той информира още, че за разлика от преди 15 години, когато хлябът е бил днешен и вчерашен, сега на пазара се предлагат над 400 вида.

Браншът не е в много добро положение, заявиха хлебпроизводители. Един от основните проблеми продължава да бъде големият ДДС, който плащат. В сравнение с миналата година увеличението е двойно.

От федерацията настояват ДДС да бъде намален и да достигне нивата в европейските страни, където варира от 5 до 8 %. Ние плащаме най-високия ДДС в цяла Европа, а същевременно ядем най-евтиния хляб, каза Бонев. По думите му високият ДДС принуждава много от хлебопроизводителите да работят на черно.

По данни от федерацията в сивия сектор са близо половината от 50-те производителя в региона. От браншовата организация настояват и да бъде намалена до 10 % ставката за осигурителните прагове за заетите в сектора.

Сериозен проблем продължава да бъде и недостига на кадри. За да задържат служителите си производителите са увеличили заплатите, като стартовата в момента е около 500 лева. Майсторите взимали стартово по 700 лева. Въпреки това много от кадрите предпочитали да работят в чужбина. Стана ясно и че през последните две години над 30 % от хлебарите и сладкарите в региона са се отказали от тази дейност.

Освен изпълнението на исканията на бранша е необходимо и да се вземат мерки за по-бързото приемане на закона за хлебопроизводителите, който залежава вече втора година, обобщи Иво Бонев.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg