Прогнозни загуби от 136 млн. евро за млечния сектор

430
Прогнозни загуби от 136 млн. евро за млечния сектор

Загуби от около 136 млн. евро за млечния сектор прогнозират от Министерство на земеделието и продоволствието. Сумата е посочена в официално писмо, изпратено до генералния директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти, в което от българското министерство настояват за завишаване на бюджета на нотифицираната съществуваща държавна помощ за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко с 30 млн. евро.

От министерството смятат, че в най-затруднено положение са земеделските производители от млечния сектор, които през последните години трябваше да направят значителни инвестиции с цел да отговорят на високите изисквания за качество и безопасност на произвежданата суровина и от края на 2007 година трудно обслужват кредитите си.

Затова секторът се нуждае от подпомагане от страна на държавата с цел неговото запазване и предотвратяване на масови фалити на производителите. По-голяма част от животновъдните ферми не могат да получат средства от ЕС по схемата за единно плащане на площ, защото не притежават и не обработват земя. Реалната алтернатива е предоставянето на държавни помощи на производителите на мляко, посочват от МЗП.

Освен завишаване на бюджета на нотифицираната съществуваща държавна помощ за произведено и продадено мляко, от министерството искат още изменение на одобрената от Комисията помощ за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, както и нотифициране на нова държавна помощ за изхранване на животните.

Като временна мярка България работи по приемането на схема за подпомагане на животновъдите за закупуване на фураж на основание Регламент 1535/2007, се казва още в писмото. Въпреки че предвиденият съгласно регламента максимален размер на помощта от 7500 евро не е достатъчен, особено за по-големите производители, от МЗП считат, че ще подпомогнат производителите в краткосрочен план с цел запазване на стадата.

От министерството прогнозират още, че проблемите в животновъдството ще продължат и през следващите 2-3 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg