Програма "Добросъседство" между България и Сърбия - от днес до 16 март

480
Програма

Между 13 и 16 март Министерството на регионалното развитие и благоустройството организира информационни дни по програма "Добросъседство" между България и Сърбия в гр. Перник, Кюстендил и Белоградчик.

Програмата включва Съвместния фонд за малки проекти и Грантовата схема "Устойчиво икономическо развитие".

Тя се изпълнява от Изпълнителна агенция-Програма ФАР при МРРБ, Европейската агенция за възстановяване - Белград и Министерството на международните икономически връзки на Република Сърбия.

На 13 март от 10,30 ч. в Двореца на културата, пл. "Кракра", е информационният ден в гр. Перник. На 14 март от 10,30 ч. в залата на областна администрация на бул. "Демокрация" №44 е срещата в гр. Кюстендил. На 16 март от 10,30 ч. в залата на Младежкия дом е информационният ден в гр. Белоградчик.

Основната цел на програмата е насърчаване и подкрепа за устойчивото икономическо и социално развитие в пограничния регион между двете държави. Проектите трябва да са насочени към съвместни дейности, водещи до решаването на общи проблеми в сферите околна среда, здравеопазване, образование и култура, защита и борба срещу организираната престъпност.

Общините в областите Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и частично област София (общините Годеч, Драгоман, Костинброд, Своге, Сливница), ще могат да кандидатстват със свои проекти и по двете грантови схеми.

Съвместният фонд за малки проекти ще финансира дейности, свързани с културен обмен, популяризиране на културното наследство или природните забележителности, с обмен в сферата на образованието и обучителни инициативи. Ще се финансира организирането на местни изложби и панаири, съвместно решаване на общи социални проблеми, дейности, насочени към подобряване на общуването в граничния регион.

За средства по проекта могат да кандидатстват неправителствени организации, общини, търговски, земеделски и браншови камари, еврорегиони, училища, читалища, сдружения на общини и др. Минималната сума, с която ще се финансират отделните проекти е 10 000 евро, а максималната - 50 000 евро.

Краен срок за подаване на предложенията е 12 април 2007 г.

Грантовата схема "Устойчиво икономическо развитие" ще финансира дейности за подобряване на свързаната с бизнеса инфраструктура и околната среда. По тази схема ще се приемат и проекти за институционално изграждане - създаване на капацитет за трансгранично сътрудничество и социално-икономическо развитие.

За финансиране по проекта могат да кандидатстват общини, асоциации на общини, неправителствени организации, търговско-промишлени палати, образователни и изследователски институции, бизнес инкубатори, представителни институции на гражданите, организации-лицензирани посредници за работа и др.

Краен срок за подаване на предложенията е 14 май 2007 г.

Задължително условие е кандидатстващата организация и по двата проекта да има поне един партньор от другата страна на границата. Отделните проекти, които могат да бъдат финансирани по Грантовата схема са с минимална сума от 50 000 евро.

Организирането на информационната кампания и набирането на предложения се извършва от Съвместния технически секретариат на Програма ФАР в гр. Перник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg