Прохаски: Излизаме от кризата през второ тримесечие

875
Прохаски: Излизаме от кризата през второ тримесечие

В известна степен в доклада ни има съвпадения с казаното от министър Симеон Дянков, че страната излиза от кризата, заяви пред БНР Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие, по повод доклада на центъра "Икономиката на България - Април 2010".

"Ние считаме, че и през първото тримесечие икономиката е била в спад, макар и по-малък от четвъртото тримесечие на миналата година. Знаете, че миналата година икономиката като цяло намаля с 5%, а през четвъртото тримесечие имаше особено голям спад от 5.9%.

Нашите очаквания за първото тримесечие на тази година са около минус 3%, т. е. икономиката и през първото тримесечие е била в сериозна криза, но все пак по-мека, отколкото в края на миналата година, докато вече през последния месец наистина се наблюдават сигнали на излизане от цикличната криза.

Това са и тези данни, които бяха коментирани през последните дни - 4-5 месеца растеж на износа, два поредни месеца спад, макар и лек, на безработицата. Тези данни показват наистина, че през второто тримесечие вече страната ще излезе от икономическата криза.

Може би няма да започне растеж, вероятно ще бъдем около нулата през второто тримесечие с тенденции вероятно през трето-четвърто тримесечие на тази година вече наистина да минем в положителен растеж", каза Прохаски.

„Състоянието на бизнеса обаче не е добро. Надявам се да не се стигне до решение за вдигане на ДДС, тъй като това би бил изключително негативен ход спрямо бизнеса и населението на страната като цяло", каза още Прохаски. "Това ще задуши започващото възстановяване на икономиката и на практика, ако това стане, особено в по-голям размер, може на практика и нашите прогнози за начало на растежа през трето-четвърто тримесечие да не се сбъднат ...

Считаме, че първо трябва да се изчака още малко, да се види положителните тенденции в икономиката как ще се отразят на приходите в държавния бюджет, а ако това не стане, за второ полугодие през юни месец да се приеме коригиран бюджет главно с орязване на разходи, а не с увеличаване на приходи. Това е нашето основно послание", посочи икономистът.

Според него 2010 г. ще бъде годината с рекордно ниски чужди инвестиции, което означава, че трябва да се ускорят структурните реформи. Освен финансова ние се намираме и в структурна криза, свързана основно с това, че нямаме сериозни отрасли, особено в обработващата промишленост, които да са генератори на нов растеж след кризата, смята още той.

"Това може да стане само чрез сериозни нови чужди инвестиции главно в промишлеността, не толкова в недвижимите имоти, какъвто беше случаят в миналото, и именно по този начин да се създадат тези нови генератори на растежа, нови производства", добави Прохаски.

Очаквайте видео материал от представянето на резултатите от доклада: "Икономиката на България, април 2010"!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg