Прохаски: Не е сигурно, че нещата ще продължат зле

554
Прохаски: Не е сигурно, че нещата ще продължат зле

"Не трябва да се изпада в паника, защото не е абсолютно сигурно, че нещата ще продължат зле и в следващите месеци, но трябва антикризисните мерки да бъдат стартирани незабавно", смята икономистът Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.

Повечето от идеите, които се дискутират, трябваше да бъдат сложени на масата още с идването на това правителство, заяви Георги Прохаски. 80% от идеите, които са в последния пакет от мерки, са идеи за подкрепа на бизнеса, за стимулирането на икономическия растеж, които би трябвало да се реализират в условията на икономически растеж, а не в рецесия.

Мерките са малко позакъснели, но ако се реализират може да се получат добри резултати в дългосрочен план, допълни Прохаски. Проблемът е, че тези мерки в условията на криза не могат да доведат до бързи резултати. Тогава стигаме до друга група мерки, които са антикризисни. Тоест те трябва да смекчат влиянието на кризата, но не решават основния проблем, който има правителството, а именно запълването на очертаващата се дупка в бюджета, обясни Прохаски.

Не трябва да се изпада в паника, защото не е абсолютно сигурно, че нещата ще продължат зле и в следващите месеци, продължава икономистът. Освен това не трябва да се бърза с увеличаването на ДДС, а по-добре да се направят максимални усилия за намаляване на разходите, смята още Прохаски.

Ако обаче в бъдеще продължи тенденцията приходите да изостават от разходите, тогава вече като антикризисна мярка може да се увеличи ДДС-то, но за определен период от време, заяви Георги Порхаски. „По-добре е да се увеличи ДДС с 2 % отколкото да се пипат преките данъци и при първа възможност да се намали данъка на дивидента, данъка на едноличните търговци, каза още Прохаски.

Данък "Лукс" има по скоро морален ефект. 150 милиона, които искат да съберат няма да бъдат събрани, но това няма да реши проблема с приходите, смята председателят на Центъра за икономическо развитие.

Източник: Про.бг

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg